Transparència i rendició de comptes

Mantes vegades solem demanar que els nostres representants a les institucions siguin transparents i expliquin que fan amb els nostres diners. Que ens facin fàcil accedir a la documentació pública i als acords de govern. Que els convenis, plans urbanístics, etc. no només surtin entre les moltes informacions públiques que cada dia recullen els butlletins provincials, nacionals i estatals sinó que a més estiguin en espais no només accessibles sinó fàcilment visibles de la web municipal i, també, perquè no, de partits, sindicats i per definició, tothom qui rep finançament públic.

Per nosaltres, la gent que formem l’Associació l’Avenir, que entre d’altres coses editem aquest mitjà, és important mantenir la paraula donada quan fa quatre mesos vàrem començar aquesta aventura editorial. Què dèiem en aquell moment? Doncs que els diners recaptats els adreçaríem al finançament de la plana web – al voltant d’uns 3.500 € -, a finançar el procés de micromecenatge – impostos, comissions bancàries, recompenses i campanya de màrqueting – i a iniciar l’activitat. En realitat, en el micromecenatge ens van arribar de fora de la nostra associació 5.300 € de 140 mecenes, cosa que és una autèntica passada per nosaltres però que no són els 6.290 € finals que es publiquen a la web de Verkami, doncs una part són fons propis i, per tant, fons que avancem com a capital de la futura cooperativa.

Aquesta darrera afirmació és un segon aspecte important de la nostra associació perquè és un compromís amb els nostres mecenes i amb nosaltres mateixos. A finals d’any preveiem està constituïts com a tal. Demà presentem el projecte al “Concurs d’emprenedoria i economia social” que organitza l’Ajuntament de Sant Cugat i, independentment del resultat d’aquest, la cooperativa L’Avenir serà una realitat el 2016 i farem una crida a que hi participeu com a socis col·laboradors.

En aquests moments estem treballant en diferents àmbits, de forma discreta, el nostre projecte de transformació social, tant en l’àmbit de la difusió com en el de la formació en l’alfabetització mediàtica com l’apoderament digital. També hem començat una campanya per proposar-vos la nostra web com a espai on publicitar els vostres serveis o activitats si aquests son ètics i social i ambientalment responsables. De moment allotgem sense cap cost la promoció de les activitats de les entitats.

Pel que fa a les dades quantitatives, les qualitatives us les deixo als lectors - i de de debò que ens agradaria rebre molts i molts comentaris vostres – dir-vos que ja som en aquest moment el tercer mitjà digital de la ciutat en audiència amb 2.996 visites úniques el mes de setembre, més de 5.000 visites i més de 10.000 planes visitades. Però això no és suficient per nosaltres tenint en compte que el quart ni s’edita a Sant Cugat. Aspirem a arribar a molta més gent, no per tenir més audiència perquè sí sinó perquè pensem que els nostres continguts valen la pena. De fet, hi ha una dada interessant en l’estudi d’audiència mensual d’OJD que ens agrada i és que som el mitjà local en el que la durada de la sessió és més alta: a elCugatenc els lectors s’hi estan de mitjana 2’47”, a Cugat.cat 2’09”, al TOT 1’36” i al Sant Cugat Informa 35”.

Pel que fa a les xarxes socials, hem donat un salt important des de que fa quatre mesos ens vàrem posar en marxa: a Twitter hem passat dels 800 seguidors, un 20% més que al setembre. A Facebook estem a punt d’arribar als 800 ‘m’agrada’, un 35% més que el període anterior. El nostre canal de Youtube ha estat visitat en els darrers dos mesos per més de 2.000 persones i el perfil d’Instagram, on el concurs de #lamiradadeltino està fent “estralls”, ja ens estan seguint 270 persones.

Per finalitzar vull explicar que com a associació hem incorporat, de forma voluntària, perquè tot el que fem ho fem així de moment, a dues companyes i un company més, dues professionals del món de la comunicació, la Luana Valls i l’Anna Poquet, i el Carles Salamero, que ens ha demanat fer pràctiques universitàries com a assessor lingüístic. 

Notícies relacionades