Publicitat

No volen que hi hagi debat o què?

En les darreres setmanes hem assistit a un debat, o com sigui que li vulgueu dir, perquè em fa l’efecte que no mereix aquest nom, sobre la pertinència de fer segons quines discussions al ple de l’Ajuntament de Sant Cugat. Per sort, he conviscut amb aquest òrgan de representació ciutadana des de fora i des de dins i crec que en puc parlar amb coneixement de causa.

I de debò que cada cop estic més emprenyat amb com es prenen alguns el paper d’aquesta àgora política que com sabeu té lloc cada tercer dilluns a les 7 de la tarda. Per llei, les propostes dels grups municipals es discuteixen abans que les que porta l’equip de govern. Per aquest motiu durant la primera part del ple hi ha normalment un extens debat que, segons un article del meu company Jordi Pascual, s’ocupa de discutir sobre els plantejaments que fan els diversos grups al voltant de temes que tenen a veure amb el funcionament de la ciutat o, i aquest és el tema central de l’article al que feia referència, sobre qüestions de política nacional, estatal o internacional.

Hi ha qui diu, en tots els partits en conec, que de temes que no concerneixen directament a Sant Cugat no se n’hauria de parlar al ple. Un dels articulistes d’aquest diari en parlava fa dues setmanes. Però jo em pregunto: els nostres representants no són polítics? Amb l’accepció més positiva de la paraula. I si és així per què no poden debatre sobre aquelles qüestions que afecten la ciutadania com ara el procés nacional?, on les ciutats hi juguen un paper principal. O sobre el Sàhara? Amb una daira del qual estem agermanats. O sobre el drama dels refugiats? Si al final serem o hauríem de ser els destinataris d’aquests. És com si al entrar a casa dels nostres pares per un dinar familiar exclaméssim que només podem parlar d’allò que afecta estrictament a casa nostra!

El problema és que dediquen massa temps a discutir sobre aquests temes i massa poc a altres? Doncs que gestionin millor el temps. Estic molt d’acord amb el que deia l’Àgata Guinó fa uns dies sobre la discussió dels temes de govern. És lamentable el paper que fa el govern – i moltes vegades l’oposició – quan ni tant sols expliquen de què van els temes dels que es parla fent referència a que “ja s’ha parlat en una comissió informativa”, com si tothom hi anés. És vergonyant que en moltes ocasions no es tingui opinió sobre temes que es porten al ple i no s’expliqui perquè es dóna suport al govern o perquè s’abstenen els grups de l’oposició. Se suposa que es fa per economia de temps però no cal que ho facin per nosaltres ni per la gent del carrer perquè si ens cansem ja marxarem. El que ells diguin quedarà en una acta i gravat o sigui que ja ho llegirem o ho mirarem. De fet, és de les úniques coses a les que tenim accés en aquest transparent ajuntament.

O sigui que no ens manllevin el debat polític. A mi m’interessa saber què pensa el meu ajuntament sobre qüestions polítiques d’abast superior al que és local. I vull saber què en pensen els representants de l’oposició. Si algun grup no vol debatre aquests temes és el seu problema però que no ens confongui, tan polític és un regidor com un diputat i tant uns com els altres participen també en les decisions de les seves organitzacions. Aquesta és doncs la importància de que hi hagi debat a nivell local, perquè el debat haurà de venir després de prendre el pols del carrer, dels mitjans, etc. Que no ens condicionin el debat polític per estalviar temps. No n’hi ha per tant. Total és una hora per ple. 

Notícies relacionades