Un govern (el de Sant Cugat) sense full de ruta?

Aquest dissabte el meu company Jordi Pascual escrivia en el nostre mitjà un extens reportatge, amb fantàstics gràfics, sobre els resultats de l’Observatori Ciutadà presentat aquesta setmana per part del regidor Joan Puigdomènech, comissionat de participació en el govern municipal. Aquest observatori és fruit d’una enquesta telefònica força completa feta a 1.000 persones de Sant Cugat entre el 28 d’octubre i l’11 de novembre del 2015. Segons l’Institut Opinòmetre, encarregats de fer-la, que per aquesta tasca reben gairebé 60.000 euros per les tres onades anuals, el marge de confiança és del 95,5%. L’enquesta lògicament està estratificada per quotes de sexe, edat i zona de residència, assegurant un mínim de 100 enquestes per zona.

No poso mai en qüestió la feina dels tècnics en aquest tipus de feina – malgrat a mi no m’han fet mai cap enquesta – i a més cal dir que en aquest cas, a diferència de les enquestes polítiques, no cal fer “cuines” que extrapolin resultats. És per aquest motiu que no entenc, almenys si s’és honest amb un mateix, la lectura que es fa dels resultats de la mateixa. No ja només des de l’equip de govern sinó també des de la resta de mitjans de comunicació locals.

Com titula en Jordi en l’article, “la ciutadania desconeix els objectius de l’ajuntament” i per a mi aquest fet i la dada que ens diu que un 35,8% de la ciutadania se sent gens o poc informada o “no sap/no contesta” – que no sé què és pitjor – més un 37,78% que se sent informada de forma “regular”, es tracta d’una esmena a la totalitat a una bona part de la majoria d’ítems que es valoren en la resta de preguntes de l’observatori. Si a la gent li preguntes: “vostè coneix el projecte d’objectius estratègics de l’Ajuntament?” i el 56,48% et diu que gens o poc, el 13,43% que “regular” i més del 20% que “no sap/no contesta”, és que tens un problema: o no saben de què els parles o és que potser no en tens!

Però potser que fem un exercici. Provem? Som-hi! Cerqueu “estratègia ajuntament Sant Cugat” a la plana web de l’ajuntament o a un cercador i veureu què hi surt. No dic que no sàpiga l’equip de govern i qui li dóna suport al pressupost cap a on va – si aprova un pressupost se suposa que és per fer “coses” – però a la majoria de ciutats se sol aprovar un pla de mandat, un pla d’actuació municipal o algun document similar per tal de fer allò que fan les empreses – sí les empreses – quan dissenyen un pla econòmic i financer a 3 o 5 anys i el presenten a la junta d’accionistes, el consell rector o, en aquest cas, el ple municipal.

Però tornem a l’observatori i algunes de les dades que m’han fet reflexionar sobre la ciutat que tenim i que no tenen a veure amb el coneixement d’allò que fa l’ajuntament perquè ja he dit que difícilment pots parlar d’allò que desconeixes, oi?. En primer lloc em referiré a la forma en que ens informem a la nostra ciutat. Segons l’observatori més del 68% dels ciutadans de Sant Cugat segueix habitualment el TOT per mantenir-se informat del que hi passa, molt lluny de les següents categories – internet en general, televisió i premsa local – que estan entre el 9,9% i el 11,3%. No hi ha cap dubte que l’índex de penetració de la marca TOT a la ciutat és elevadíssim i que evidentment entre el mitjà gratuït en format paper i el mitjà digital, amb audiències per sobre dels 60.000 visitants únics al mes, és normal que hi hagi un percentatge tant elevat. El que no és tant normal per poc objectiu és que un mitjà com Cugat.cat, el mitjà públic digital, que té més de 40.000 visites úniques al mes i que, a diferència de l’anterior, compta amb molta menys publicitat, només sigui citat per un 2,72% dels enquestats – que serien unes 2.000 persones –. Ni sumant tots el tipus diferents de premsa “generalista” que surt a l’observatori – internet en general, ràdio Sant Cugat, premsa local, etc. – surten els números.

I per anar acabant em referiré a la part ideològica de l’Observatori. Sempre m’ha fet gràcia la resposta de la gent a aquesta part. Anem a veure els resultats de les darreres eleccions, les del 20D per veure si coincideixen. Comencem per dir que hi va haver una abstenció del 23%, un 22% a DiLl, un 20% de vot a En Comú Podem, un 18% a ERC, un 15% a C’s, un 11% al PP, un 8% al PSC i un 3% a UDC. Què diu l’Observatori? Que un 12,7% no té cap posicionament ideològic, el 0,33% és d’extrema dreta, un 2,2% de dreta (...), un 10,19% de centre-dreta, un 21,25 de centre, un 17,7% de centre-esquerra, un 30,2 d’esquerra i 1,7 d’extrema esquerra. Quadra? A mi no! 

Notícies relacionades