Consum responsable

En aquest mateix mitjà en Julià Mestieri ens esperona divendres amb un article sobre el poder que tenim en educar els nostres fills a través del jocs que comprem durant les festes. Diu molt bé també que venen dates amb un augment important del consum i no ens hauríem de deixar endur pel “consum d’aquesta societat malalta de capitalisme”. Hi estic d’acord i em vull referir a aquesta qüestió.

Com en altres àmbits, no som conscients del poder que tenim a les nostres mans. De la capacitat que tenen les nostres accions per canviar les coses. Aquesta setmana ha estat notícia l’elusió fiscal de certes empreses transnacionals que operen al nostre país i que fan l’agost en ple mes de desembre. Us heu plantejat, si és que us molesta el cas que comento, deixar de comprar-hi? Us imagineu que després d’aquestes notícies milers de persones que hi compren habitualment ho deixessin de fer?

Anem a un altre exemple: quan hi va haver el frau de les preferents, els rescats públics de bancs i la seva posterior venda - regal a altres entitats financeres o la crisi hipotecària que encara avui deixa sense casa a qui no la pot pagar, us heu plantejat deixar de tenir els vostres diners als bancs “habituals”? Heu pensat que si tothom retirés els seus diners, encara que siguin pocs, de la banca tradicional i els posessin en entitats que funcionen amb criteris ètics i/o cooperatius hi hauria un daltabaix important de l’economia especulativa?

Els nostres actes són definitius. No estem d’acord amb les polítiques energètiques? Estem en contra de les portes giratòries a grans empreses subministradores? No ens agrada el monopoli en aquest àmbit al nostre país? Doncs hi ha opcions! Només ho heu de mirar a Google... que també té alternativa, per cert.

Aquest temps d’increment de consum, és difícil quedar-se’n al marge, el podem dirigir a la compra, en tots els àmbits, en establiments que no tenen en compte l’origen dels seus productes, que no respecten els productors locals ni la crisi ambiental o que no tracten els treballadors com seria desitjable. Però també podem comprar, potser menys?, en establiments dirigits per professionals del seu ofici, amb productes de proximitat, ecològics, de qualitat i origen reconegut. És possible. No és tant difícil. Potser ens hem d’esforçar una mica en planificar les nostres compres o comprar menys, o no deixar-nos portar per l’impuls de les promocions i ofertes.

Pensem que allò que estem fent de forma quotidiana deixa una empremta que pot durar diferents generacions. Que pot ser fins i tot una empremta definitiva. Un cop ens ho haguem imaginat prenem les decisions de compra i consum. Estic segur que en algunes coses podem canviar la realitat del nostre voltant. Segur que sí. Perquè tothom som responsables d’allò que fem, comencem per consumir de forma responsable.

 

Notícies relacionades