Votar

El pròxim 20-D hi ha eleccions al govern estatal. Cada dia els noticiaris van plens de debats i promeses de candidats. El que obliden massa sovint és que la guanyadora més habitual dels comicis és sempre l'abstenció.

Són molts els grups anarquistes que davant de cada cita electoral fan campanya per l'“abstenció activa”, però seria agosarat dir que són els postulats anarquistes els que guanyen comicis rere comicis. En tot cas, és cert que una part molt àmplia de la població té la sensació de que votar afecta molt poc al seu destí, i per això no realitza l'esforç. Tampoc és inapreciable les persones que creuen que votar un cop cada quatre anys ja és participar en política, o que votar ja és suficient per implicar-se en millorar la nostra societat. Poques coses més lluny de la realitat. En aquest sentit, la consigna “abstenció activa” té un gran encert, i és que davant les cites electorals el més rellevant no és si votar o què votar, sinó la implicació social i política de cada un de nosaltres els altres 1456 dies de la legislatura.

Malgrat això, crec que el lema “abstenció activa” sí que falla en una cosa: Preu per preu, vota. Segurament cap opció convenç del tot, cap líder genera confiança suficient, però preu per preu votar una opció propera no és una pèrdua de temps. Votar també és, en el nostre país, un acte de respecte. Respecte a totes aquelles persones que en el seu moment es van deixar la pell perquè avui puguem votar, encara que considerem que cap opció representa el nostre ideal.

Finalment, i valgui com a provocació, votar és també un acte de desobediència. L'ordre social i polític en el primer món, i per extensió mundial, és avui en dia molt més semblant a una plutocràcia que no a una democràcia liberal en la que formalment vivim. Si aquesta plutocràcia mundial té un perill és que -de moment- el vot de cada pobre del primer món val igual que el de un lobbista. Així doncs, el 20-D “votació activa”.

Julià Mestieri

Membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari; militant de la CUP Sant Cugat i representant de Sant Cugat amb Grècia

Notícies relacionades