El PP de Sant Cugat i el cooperativisme

En aquesta columna vull començar celebrant que el PP de Sant Cugat considera positiva l'autoorganització dels treballadors en cooperatives, tal qual sona.

Ho va dir fa uns dies el portaveu -i únic regidor- del grup municipal de PP a Sant Cugat a la tertúlia El Gall del monestir de la ràdio publica de la nostra ciutat. En el programa els representants polítics tractaven la dramàtica situació que viuen els treballadors de la Delphi i quines sortides i atzucacs tenen per davant.

Titular apart, aquest tipus de tertúlies locals són molt interessants doncs les fronteres d'allò ideològic a vegades es desdibuixen i es veu la permeabilitat de les idees i propostes en cadascun dels espais polítics, no tant perquè es facin seva la proposta, que no serà el cas, sinó com a reflex de sectors socials.

En aquest cas, el del tancament d'una fàbrica, és de provada solvència -i en sobren exemples exitosos- el procés en que els i les treballadores s'auto-organitzen per gestionar la fàbrica i vendre per ells mateixos el producte. La solvència i la obvietat d'aquesta proposta ajuda a que algú que 30 segons abans ha dit del tancament de la Delphi que “s'han de respectar les decisions empresarials” defensi una proposta d'aquest tipus.

Aquesta situació d'uns pocs segons posa de relleu quelcom important: hi ha un desplaçament del sentit comú. El moviment cooperatiu està creixent com l'escuma, els seus avantatges compateixen -i guanyen- numèricament i estadística amb la resta de models empresarials. A més a més, a nivell municipal Sant Cugat està en un entorn amb una aposta ferma i decidida per aquest model. I les apostes del mateix Ajuntament en aquest sentit no paren de sumar èxits. I com més es vagi coneixent i estenent més força tindrà el factor multiplicador del seu creixement.

El que potser no saben a can PP és que com deia la barcelonina Micaela Chalmeta “cooperar és assecar en les seves fonts el capitalisme dominador”, així que som-hi doncs, organitzem i potenciem l'economia social i solidària.

 

Julià Mestieri, membre de la Comissió de Gitanes i de Cal Temerari i militant de la CUP Sant Cugat

Notícies relacionades