Propostes ciutadanes

L'Ajuntament tingué la bona idea d'oferir-nos fer propostes de millora de Sant Cugat. Hi destina dos milions. En Jordi Casas es mostrava escèptic: tants espais de participació ciutadana no funcionen, deia. Però d'altres, sí. Jo crec que és bo -boníssim- mantenir sempre la porta oberta; el que no s'aconsegueix avui potser s'aconseguirà demà.

Diuen que n'hi ha hagut quasi mil. Comencem bé. Ara, alguna comissió haurà de destriar quines són possibles, i quines són les millors. Jo trobo que seria molt interessant que no coneguéssim només les guanyadores, ni tan sols només les finalistes, sinó totes les que tinguin sentit. Seria com veure una radiografia del que som, del que desitgem, del que ens preocupa.

Gairebé diria que aquesta radiografia contribuiria tant o més a 'fer ciutat' que la realització (benvinguda sigui!) d'una o altra de les propostes. Si hi ha una cosa bàsica que ens manca com a societat, és aquest coneixement dels altres. Tendim molt -massa- als discursos i a les discussions teòriques, abstractes, i en canvi ens manca (crec jo) saber parlar seriosament  - saber interessar-se, escoltar, respondre (sense discutir), expressar-se, concretar, etc- d'allò que realment vivim. La veritable 'revolució' (que sóc de l'opinió que ens fa una bona falta) no comença pels grans “-ismes”, sinó per les vides i pensaments personals, concrets.

No es tracta pas de creure que la gent sempre tinguem raó. Coneixem massa casos en el que el temps ha demostrat que l'opinió majoritària anava desencaminada: des de la bombolla immobiliària a certes eleccions en les que s'ha anat a escollir el pitjor. Què hi farem? Ens podem equivocar. L'important és adonar-se'n i saber corregir el tret. Cal començar per alguna banda, i aquesta d'ara de saber què és el que desitgen els nostres conciutadans em sembla una de les més encertades.

Si us plau, senyors i senyores de la comissió: deixi’ns saber com a mínim en quina direcció van les propostes. És un primer pas per arribar a conèixer-nos millor. Ara mateix, jo, si m'ho preguntessin, confessaria que no en tinc ni idea.

El que sí que, per acabar, els puc dir és quines són, en aquest moment, les propostes que faria:

Josep Maria Jaumà

Dramaturg i traductor

Notícies relacionades