Un 'polvo' pressupostari

L'acord d'estabilitat pressupostària entre CiU –CDC i Demòcrates a la pràctica– i ERC-MES ha agafat per sorpresa tothom ja que es va anunciar el dia abans del primer Ple extraordinari sobre el tema. La primera interpretació, probablement massa superficial, és pensar que Junts pel Sí ha creat amors. A nivell nacional són inseparables, per a les generals hi ha hagut divorci i a Sant Cugat mai ha arribat la unió. Els dos grups municipals han pegat “un polvo pressupostari” sense compromís. CiU té una relació oberta. Per a rebaixar l'IBI se suma a Ciutadans, per al pressupost a ERC-MES.

Això ens porta a la segona interpretació: Mireia Ingla, Ferran Villaseñor i Èric Gómez han mostrat les seues cartes i encants, s'han emportat CiU al llit i pel camí han aconseguit introduir moltes de les seues propostes inicials. Entre les queixes de negociacions selectives, l'equip de govern ha acceptat un seguit de punts d'economia redistributiva. Serà per això que diuen de la redefinició de CDC cap a la socialdemocràcia.

ERC-MES ha aconseguit introduir mecanismes de tarifació social en escoles bressol, artístiques i activitats de lleure; crear el “carnet de renda”; introduir ajuts a l'habitatge i penalitzar els pisos buits amb més IBI; donar importància al lloguer social, també en Promusa; estudiar les zones vermelles d'aparcament, i crear un Pla de xoc de 175.000€ contra l'atur de llarga durada i l'exclusió.

No han pogut tenir la “taxa 0” a l'emprenedoria però sí 30.000€ en subvencions. Han pressionat el govern per a complir la moció sobre la cobertura de la piscina del Parc Central i, molt important per a ells, posar detall en el Pla de Millora del Barri del Monestir amb 10.000€ per a la participació, 30.000 per a la redacció de projectes i la incorporació de part del superàvit del 2015. Amb Villaseñor com a president del Centre-Est és un punt de l'acord molt determinant.

Més enllà de la “conyeta” del “polvo, se'n podria fer molta demagògia d'aquest tema. Està clar que la resta de l'oposició pot sentir-se molesta però l'acord de CiU i ERC-MES és negociació pura. El pressupost inclourà punts que no preveia com a conseqüència –gràcies o de esos barros estos lodos, segons qui s'ho mire.

 

Ara, però, s'arriba a un període d'al·legacions seguit d'un Ple extraordinari d'aprovació definitiva que resulta ser perfectament inútil. L'acord CiU-ERC-MES torna a situar la resta de grups municipals en la situació d'enfrontar-se a una majoria absoluta. Poden dir missa perquè el pressupost ja està tancat. Seria molt estrany que s'acceptaren al·legacions després d'“un polvo pressupostari” tan plaent.

Notícies relacionades