Quan els ocupes fomenten la participació

Consell de Barri del Centre-Oest ple de gent. Tots els assistents al·lucinant. El districte que menys persones havia atret en la constitució del seu òrgan de participació havia esdevingut, de sobte, un referent d'implicació veïnal. Tot això malgrat que la convocatòria de la segona trobada solament distava menys de mes i mig respecte el primer encontre i s'havia avisat amb pocs dies d'antelació. Però la presidenta, Mayte Pérez, va començar pletòrica. “Avui veig que la participació ha sigut més”, deia contenta.

Però la participació era cabreig. Els veïns de Can Trabal havien acudit en massa a la trobada per a demanar explicacions i solucions a l'equip de govern per una casa ocupada que, diuen, genera molts problemes de convivència. Ja posats, també van dir que encara no s'havien instal·lat unes càmeres de seguretat i que hi havia un possible taller il·legal i una grua a una obra abandonada. Vaja, que uns ocupes generant problemes han dinamitzat molt més el Consell de Barri que el que s'havia fet fins el moment.

Durant una estona, el Centre-Oest va recordar als bad days de La Floresta quan el llavors president del consell, Carles Brugarolas, es convertia trimestralment –quan complia els terminis– en un sac de boxa –en un El Enterao imprès hi ha el muntatge fet–. Quan es van tractar els dos punts extraordinaris referents a Can Trabal va haver desbandada veïnal i es vam quedar els periodistes i els representants polítics i d'entitats que havien acudit.

De fet, aquella escena va servir per a recriminar a l'equip de govern però, també, per a deixar en bona posició al PP. Justament va ser el representant popular en el consell el primer en exposar els problemes i els veïns van proposar que l'intermediari entre Pérez i els veïns fóra Álvaro Benejam, regidor blau en el Ple.

Amb tot el descontent pel mig, es va aconseguir que l'Associació de Veïns de Can Trabal passara a tindre representació en el consell. És una primera passa, però veient el referent de La Floresta es podria anar una mica més més enllà i transformar el descontent en participació. Com segurament comparar La Floresta amb el centre és una temeritat; el referent pot ser el Centre-Est on, amb un Pla de Millora Urbana del Barri del Monestir i la incorporació de més participació, s'ha aconseguit un augment de la presència veïnal.

És il·lustratiu que dels punts previstos en l'ordre del dia únicament el torn obert de preguntes representava una participació activa. El primer era l'aprovació de l'acta anterior. El segon, la proposta de funcionament dels grups de treball que, de fet, ja han arrencat. El tercer, quart i quint, Villa Felisa, La Unió i la piscina del Parc Central. El sext, l'obertura de propostes per als diners de lliure disposició però, sense avís previ, les úniques propostes eren més pròpies dels grups de treball.

Però per a clarivident, la intervenció d'una de les veïnes demanant si el Consell de Barri és conegut perquè ella no el coneixia fins que els veïns de Can Trabal han buscat vies per criticar els ocupes del barri. Així que, acceptant la part de culpa que podem tindre els mitjans de comunicació, sort a Mayte Pérez perquè té molta feina a fer al Centre-Oest i els seus companys no li ho posen fàcil en les presidències de la resta de districtes.

Notícies relacionades