Consell de barri, proposició de casament

El Ple municipal del mes d'octubre, celebrat dilluns passat, va aprovar definitivament el repartiment de les presidències dels Consells de Barri. La modificació del reglament ha permès aplicar allò que ja preveia el Reglament Orgànic Municipal (ROM), que l'oposició ocupe les presidències als districtes. Haguera sigut un insult a la intel·ligència que La Floresta haguera estat presidida per CiU quan la primera força va ser, amb 6 punts diferència, la CUP-PC.

Ja posats, Carles Brugarolas s'estalviava el mal tràngol de tornar a sofrir el Consell de Barri més agitat de la ciutat. Curiosa coincidència que el tinent d'Alcalde d'Economia siga l'únic membre del govern que no és de Convergència després de la desfeta de la federació i dels canvis de jaqueta dels tres regidors d'Unió: Brugarolas cap a Demòcrates i Esther Salat i Cristina Paraira cap a CDC. De fet, l'equip de govern preveia que la presidència -i ara la representació com a grup de CiU- fóra per a Joan Puigdomènech.

El fet més curiós és, però, que Ferran Villaseñor s'haja emportat la presidència del Centre Est. El regidor de Moviment d'Esquerres -en el grup municipal amb ERC- és l'únic cap d'un districte que no representa la força més votada. Si es desgrana el resultat de les municipals al Centre Est per seccions, CiU va ser la força més votada arreu i Ciutadans, PSC i la CUP es parteixen la segona força. En el marc global de tot el districte, ERC-MES quedava en la quarta posició.

Si el criteri per donar les presidències dels Consells de Barri a l'oposició és el resultat electoral, haguera sigut molt més lògic que Ciutadans s'emportara la presidència de Mira-sol -va quedar com a segona força. No és d'estranyar que en el Ple de dilluns l'oposició demanara explicacions, des dels “criteris polítics” del PP als “criteris objectivables” de la CUP-PC.

El govern no ho ha explicat encara i Ramon Piqué, nou cap del Consell de Barri de La Floresta, relata que no hi ha hagut negociacions formals per a determinar la distribució de les presidències. Esta setmana, Villaseñor explicarà el seu punt de vista en una entrevista que publicarem en elCugatenc.

De moment, la falta d'explicacions i la impossible objectivació dels criteris emprats per a distribuir els Consells de Barri apunten a una estratègia política. L'alcaldessa, Mercè Conesa, reitera constantment la seua voluntat que ERC-MES entre al govern. Donar-los una presidència és tota una aliança de casament. Diran sí o no? Millor amics?

Això no significa que Villaseñor i els seus companys, Mireia Ingla i Èric Gómez, estiguen fent-li el joc al govern. En els presumptes 3% es mantenen a l'expectativa, com tota l'oposició. Seria demagog parlar de grau de condemna a un cas de corrupció que ningú pot confirmar. De fet, ERC-MES ha treballat per a aclarir certs assumptes que poden semblar molestos a l'equip de govern. És el cas de la Comissió Informativa Especial sobre la Costa del Golf.

Després de tot el debat sobre les presidències dels Consells de Barri, toparem amb un altre assumpte, la funcionalitat dels propis consells. La reforma del reglament haurà servit per a alguna cosa? Tot i que sobre el paper no són vinculants, hi haurà un canvi de paradigma? Seran capaços d'atreure més gent als barris menys mobilitzats?

Notícies relacionades