Alcaldesses contra prostitutes

La campanya Prostitutas indignadas està protagonitzada per dones que exerceixen la prostitució – també entitats, veïns i activistes– que demanen respecte als drets humans i l'aturada de lleis i ordenances que els hi van en contra. No significa que vulguen estar en mans de màfies. De fet, com a enteses per experiència pròpia, diuen que “la negativa dels drets de ciutadania i de reconeixement del treball sexual” té conseqüències negatives sobre les dones sotmeses a la prostitució forçada. Parlen directament de violència institucional. És lògic que, a falta de regularització, regne el caos.

Mercè Conesa no pensa el mateix. Òbviament és un debat complex amb posicions enfrontades que es poden defendre en nom del feminisme. L'alcaldessa està en el seu dret de pensar que la prostitució hauria d'estar prohibida a l'igual que Prostitutas indignadas de pensar el contrari. Cadascú aportarà els seus arguments en funció de l'experiència i referències. Així que un 10 per obrir un debat interessant en què, no ho podem oblidar, les prostitutes també han de dir la seua. Igual algú s'emportaria alguna sorpresa en descobrir que ser puta i feminista és perfectament compatible.

No és de 10 que Conesa utilitze l'alcaldia i la presidència de la Diputació per a fer una crida en contra de la campanya de diàleg amb les prostitutes iniciada per l'Ajuntament de Barcelona. Generar el titular de “portar el debat amb rigor a l'Àrea Metropolitana” i fer generalitzacions com “posar-se al costat de les dones més febles, víctimes del tràfic de dones i de les màfies” –com si tota la prostitució fora això– és incompatible.

La regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI de Barcelona, Laura Pérez, ha tingut la resposta fàcil: Dir que l'Ajuntament no pot regular la prostitució perquè no està en les seues mans fer-ho. Llavors, afegeix que es tracta d'un atac polític sense fonament. Més o menys fonamentat, que les alcaldesses de Sant Cugat, Santa Coloma, Sant Boi i L'Hospitalet s'alien amb la crida del Moviment Democràtic de Dones amb referències directes a Colau és, si més no, un atac polític. El tema és que com a alcaldesses no només responen al seu partit sinó al conjunt de la ciutadania i dubte que tot Sant Cugat estiga preocupat o en contra del que propose Colau a la ciutat del costat.

Notícies relacionades