L'absència de Can Barata al PAM

Després d'un any de mandat, el govern ja té Pla d'actuació municipal (PAM). Un projecte per als propers tres anys que va presentar l'alcaldessa, Mercè Conesa, el dimarts i que planteja les línies d'actuació principals d'ara endavant. A diferència del PAM de Valldoreix, aquest ha sigut una proposta nascuda directament del govern, sense passar per cap procés participatiu obert. S'han estalviat així les crítiques que va rebre Josep Puig a l'EMD.

A primer cop d'ull, és un document complet perquè planteja 10 eixos estratègics amb 4 àmbits d'actuació. Un munt d'idees, la majoria d'elles sense concreció, que hauran de guiar els càrrecs en el desenvolupament de plans, propostes i actuacions de les seues respectives àrees. Òbviament, amb un posicionament clar, de defensa del model de ciutat, i amb accions pròpies dels liberals com la lleugera reducció dels impostos com a valor. També amb la contradicció per a l'esquerra de com una ciutat de rendes altes, justament per això, pot aplicar més redistribució que d'altres més proletàries.

Però més enllà del contingut polític i ideològic, el PAM planteja accions pròpies de qualsevol govern municipal siga del color que siga, com la millora de zones degradades. En aquest àmbit Conesa va fer una reivindicació total de la visió territorial amb millores al voltant del Monestir, equipaments arreu de la ciutat i esment directe a La Floresta, Les Planes, Can Borrull, Barri del Monestir i Bell Indret. De nou, la gran oblidada, Can Barata.

Sobta que en aquesta millora transversal no aparega el barri que més necessitats té o el que més capaç de visualitzar-les ha sigut després que La Floresta s'haja calmat una miqueta amb el seguiment del Pla de Millora, el procés de les tres places i el nou Consell de Barri, amb l'única excepció de la masoveria urbana. El gran tema és la connexió de la xarxa d'aigua a la de la resta del municipi per a no dependre d'un pou que ja no dóna més, però també hi ha crítiques per parcs en mal estat i una deixadesa generalitzada.

Que no aparega el que podria implicar un pla de millora integral mentre se citen actuacions tan concretes com la millora de l'accés principal al Parc de Collserola des de la Rotonda del Rotary és, si més no, curiós. Ho justifiquen dient que el PAM recull línies generals i no accions concretes però Can Barata es mereix una línia general.

Siga com siga, l'oblit no és total. Segons la tinenta d'alcalde de Presidència i Serveis Urbans, Cristina Paraira, ja s'ha demanat una subvenció a l'Agència Catalana de l'Aigua per tal de fer la connexió del clavegueram. Això és, sense lloc a dubte, una magnífica notícia per als veïns que, per fi, tindran una connexió d'aigua com la de qualsevol casa de la resta de la ciutat. Al febrer també es va aprovar el text refós sobre la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que haurà de permetre l'atorgament de llicències de construcció.

Aquests primers passos poden demostrar un interès del govern en millorar Can Barata malgrat el descuit del PAM. Ara, caldrà que continuen demostrant-ho perquè si al PAM no es recullen accions concretes, potser la connexió del clavegueram és l'única acció prevista d'ara endavant i, per tant, el barri continuarà amb la resta de problemes, només que amb aigua connectada i la possibilitat d'edificar.

Notícies relacionades