Els 300€ de Ciutadans

Començaré l'article de cara: Des d'una perspectiva periodística m'encanta haver pogut publicar l'exclusiva del donatiu en efectiu a l'agrupació local de Ciutadans. Socialment no m'agrada tant.

Quan vaig mirar els documents que han permès destapar l'assumpte, vaig tenir un calfred. Tenia al meu davant un donatiu en efectiu, acusacions de suborn, una divisió interna... Llavors vaig tractar de fer el que pense que ha de fer un periodista, és a dir, mirar-s'ho bé, contrastar i tractar d'entendre què hi pot haver d'irregular en tot plegat. Això sí, sempre sabent que un mitjà de comunicació no dicta sentència, fer-ho seria imputar un delicte a algú.

Tot plegat m'ha portat a reflexions diverses. En primer lloc, com un partit que ha crescut a Espanya com a model de nova política reprodueix la tan criticada vella política? Des d'acceptar que van rebre els diners en un sobre, cosa que recorda a altres assumptes que ronden per les pàgines dels diaris, a dividir-se per interessos acusant-se mútuament d'injúries i calúmnies. La història es repeteix com a farsa.

En segon, que la transparència és un eslògan però que a la pràctica és complexa. Dit això, he de reconèixer que els dos regidors que vaig entrevistar per a esclarir el cas em van atendre, em van donar permís per a gravar la conversa i van respondre a totes les preguntes.

En tercer, que Ciutadans s'enfronta a una crisi de creixement. Han generat moltes expectatives, molta gent ha confiat i fins i tot s'ha sumat. Ara totes les seues proclames han de mantindre's fermes o redefinir-se. En l'impàs trobaran moltes veus, algunes de les quals sabran coses incòmodes d'altres. Fer d'això construcció no és fàcil.

Podria fer un quart, un quint, un sisè lloc... però la major de les reflexions és pensar que cada vegada ens posen més difícil dir “no tots són iguals”. Segurament els casos com aquest són l'excepció però hi ha massa. Els documents i els representants parlen d'un donatiu de 300€ però ningú ens assegura que és l'únic, tampoc que no ho siga.

Ah, i abans que algú proclame coses estranyes, ho he fet sobre Ciutadans perquè és el que he aconseguit però ho faria de qualsevol altre partit.

Notícies relacionades