El 17,9% de participació a La Floresta

Hi ha cops que la realitat és tant evident que no hi ha gaire més a dir. En els pressupostos participatius, segons les dades que va donar el govern en el passat Consell de Barri de Mira-sol, hi va haver una mitjana de participació d’un 8,3% arreu de la ciutat. A La Floresta, d’un 17,9%, més del doble que el Centre-Est com a segon districte amb més participació, amb un 8,6%. Tot i això cap projecte nascut de la voluntat dels florestans es desenvoluparà en el marc del milió d’euros anual dels pressupostos participatius.

Les xifres evidencien, com ja he dit algun cop, que Sant Cugat és un municipi dispers i desigual en molts sentits. Ara bé, també ens desmenteixen algunes visions preconcebudes com que els centres es desentenen més de la participació perquè tenen més serveis –el Centre-Est (8,6%) i el Centre-Oest (7,3%) són el segon i tercer districte amb més participació respectivament mentre Valldoreix (5%) i Les Planes (6,8%) tanquen el rànquing per la cua–.

És hora de deixar d’usar el comodí de la personalitat florestana per a entendre què mou els veïns del barri a participar molt més que la resta de la ciutadania de Sant Cugat, no cal oblidar que enguany també han votat els diners de lliure disposició i ja preparen una millora del procés. Que el barri que més implicació percentual ha tingut en el procés dels pressupostos participatius siga un dels més crítics davant dels resultats hauria de preocupar els polítics i veïns que participen al Consell de Ciutat que controla el procés.

L’1 de març, segons es va anunciar al Consell de Mira-sol, hi haurà una nova reunió d’aquest òrgan amb la corresponent avaluació. La recollida d’idees ha de servir per a replantejar el reglament i solucionar els problemes. Ja que ara hi ha aquesta oportunitat, és el moment d’aprofitar-la. La ciutat no es pot permetre que una bona idea es veja desprestigiada perquè, com d’altra banda es veia vindre des de bon principi, els barris menys poblats queden més mal parats.

Fins ara, però, el govern no ho acabava de veure. Sempre eixia amb el comodí que ja existeixen els diners de lliure disposició que controlen els consells de barri com a partida participativa descentralitzada i que els pressupostos participatius tenen visió de ciutat amb propostes que tot i ubicar-se a un indret concret han de beneficiar al conjunt de la ciutadania. És evident que això no ha funcionat perquè un carril bici i de vianants entre Coll Favà i Can Sant Joan –un dels projectes guanyadors– en poc beneficia florestans i mirasolencs, per exemple. Fins i tot abans de Nadal, Damià Calvet, tinent d’alcalde d’Economia, va qualificar d’“implantejable” el vot ponderat o la divisió per barris.

Ara, però, cal l’anàlisi del Consell de Ciutat, amb representants dels districtes, i de les enquestes d’avaluació que s’han realitzat durant els darrers mesos. Ací pot canviar el parer del govern i de molta gent, o no. No passa res si deixem que les paraules dites fins ara se les emporte el vent mentre els pressupostos participatius esdevinguen millors. Cal esperar, de moment.

 

Jordi Pascual, periodista i cap de redacció d'elCugatenc

Notícies relacionades