La confiança en un mateix

En molts moments de la vida les persones ens qüestionem si serem capaços d'aconseguir una cosa, o si podrem aconseguir allò que realment volem.

Una peça clau i necessària per poder tirar endavant en certes situacions, poder aconseguir allò que desitgem o per afrontar-nos a situacions que demanen un esforç per poder-los superar, és la confiança en un mateix.

Confiar en un mateix, és confiar en tots els aspectes de la nostra vida. Hi ha persones que són molt segures i confien molt amb elles mateixes en l'àmbit laboral però en l'àmbit relacional no ho són tant. És molt important donar-nos compte en quines àrees tenim una falta de confiança i poder-ho treballar per promoure el nostre creixement i seguretat personal.

Un aspecte que és important comprendre quan ens trobem en situacions on podem tenir falta de confiança amb nosaltres mateixos i de seguretat, és el que se'n diu ZONA DE CONFORT.

La zona de confort d'una persona, és tot allò que coneixem i fem (rutines, hàbits, aptituds, actituds). És aquella zona on ens sentim segurs i còmodes.

Al voltant de la zona de confort, tenim el que diem zona d'aprenentatge, aquesta zona és quan ampliem la nostra visió del món (quan viatgem, adquirim nous coneixements, nous hàbits, noves maneres de pensar..), és la zona on experimentem noves coses, observem, comparem i aprenem.

Moltes persones els apassiona aquesta zona i sempre estan ben a prop d'ella, ja que troben molts estímuls i nous punts de vista. En canvi, podem trobar moltes altres que només es mouen en la zona de confort perquè creuen que sortir d'ella pot implicar un perill i perdre coses.

Entorn a la zona d'aprenentatge, trobem la zona de pànic o la zona màgica que és on estan els grans reptes, aquesta zona pot implicar molts cops una tensió emocional que ens empeny a tornar a la nostra zona de confort; tenir por, por a fracassar, que no surti bé, córrer perill, serien alguns exemples de possibles sensacions que ens trobem en aquesta zona, però si fem cas a la nostra motivació i confiem en nosaltres mateixos, podem trobar en aquesta zona noves experiències i sensacions que mai hem experimentat.

Molts cops pensem que si ens endinsem en aquesta zona de pànic, ja no podrem tornar a la nostra zona de confort, però en realitat el que fem és ampliar-la i ajuda al nostre desenvolupament i creixement personal.

Quan ens trobem amb nous reptes (ja siguin de l'àmbit professional, personal o relacional),  confiar en nosaltres mateixos és saber escollir en cada moment el que ens convé, i no tenir tant present encertar sinó aprendre. No focalitzar-te en l'èxit que tindràs o podries tenir, sinó en tenir consciència de l'aprenentatge que estàs realitzant.

Sortir de la nostra zona de confort, és conèixer, aprendre, tenir nous estímuls, desenvolupar-te, adquirir nous pensaments, hàbits i sobretot CRÉIXER.

Eulàlia León Manresa

Treballadora social i coach

www.actua.cat

Notícies relacionades