Art i associacionisme

En el nostre municipi existeix una forta xarxa d’entitats i associacions que treballen en àmbits ben diferents des de l’art, la cultura o l’esport, i que es preocupen per crear un canvi social. També l’impuls que s’està realitzant a través d’associacions i empreses d’economia solidària demostren que altres maneres de construir i de generar alternatives a les existents, són possibles i factibles en el nostre entorn.

Exemples d’això podem trobar-los a Cal Temerari, una entitat sense ànim de lucre que fomenta iniciatives socials a través de diversos eixos de treball com són la igualtat de gènere o l’economia social. Un altre exemple és el web que consultes ara, que treballa per formar i difondre bones pràctiques periodístiques a través de xerrades, formacions i a la vegada ha creat aquest mitjà de comunicació oferint un periodisme local de qualitat i alternatiu als ja existents.

Des d’aquí ens preguntem quin és el paper que hauria de jugar l’art en aquest nou espai col·laboratiu, ja que “a diferència de les habituals pràctiques de l’associacionisme municipal, l’art acostuma a ser una activitat molt personal i, per tant, desvinculada d’allò més social”, ens comenta Dani Berenguer, co-fundador de l’espai És-fera 72, un reducte santcugatenc on un grup d’artistes de diferents disciplines (pintura, escultura, il·lustració, art urbà i fotografia) han reunit forces per donar resposta i visibilitat a la cultura artística jove i contemporània.

“L’art no és només la vessant elitista que trobem als museus. L’art el podem trobar a tot arreu i és accessible a tothom, és per això que hem creat un espai de treball en xarxa i de cultura indigesta”, ens diuen des de És-fera 72.

La idea de crear aquest nou espai artístic que combina galeria i espais de treball per artistes, va sorgir de la necessitat que tenia el grup de trobar un espai artístic al municipi on poder crear les seves obres i que els representés artísticament. Les seves activitats no només se centraran en l’espai en si, sinó que el seu objectiu es sortir al carrer per fer activitats artístiques, musicals i culturals per apropar l’art al poble.

És-fera 72, que inaugura l’espai el pròxim 22 d’Abril, ens proposa una nova manera de dibuixar la relació entre art i municipi. Que altres formes són possibles i que les persones i la participació ciutadana (una saviesa nascuda no dels experts sinó de la gent de l’entorn) són necessaris i que, en última instància, és important treballar conjuntament per donar visibilitat a l’art jove de Sant Cugat.

Eulàlia León, coach i treballadora social a Actua

Notícies relacionades