25 de novembre

La violència de gènere ha sigut i continua sent en molts llocs del món una realitat invisible existent. La consideració que les dones som propietat dels homes i que, per tant, aquests poden exercir un poder de control sobre nosaltres, és la base i la justificació per poder mantenir i perpetuar els rols i estereotips de gènere tradicionals que fa que es transmetin de generació en generació.

El sexisme i la violència de gènere són productes culturals on es reprodueix un model ancestral basat en el domini i la submissió de la dona. És l’expressió de la desigualtat entre homes i dones dirigit a aquestes simplement pel fet de ser-ho.

L’adolescència és una etapa en què es comencen a establir relacions afectives i de parella, i és important donar eines i recursos perquè aprenguin a detectar situació d’abús ja no només cap a ells, sinó en el seu entorn proper.

L’últim informe anual de la Fundació Anar, senyala que des del 2009 s’han multiplicat per 10 les trucades per violència de gènere, i només l’any passat es van registrar un 34,9% més, i en concret, en el 2015 es van detectar 318 casos de menors adolescents que van contactar amb la Fundació per maltracte per part de la seva parella.

El maltracte en parelles adolescents pot ser més freqüent que en les parelles adultes, però generalment es concentren més en accions com insults, humiliacions i conductes de control que evidentment si es prolonguen en els temps, poden arribar a la violència física.

Segons un estudi, el 80% de les noies i el 75% dels nois no relacionen la falta d’amor amb el maltracte. Creuen que es pot agredir, fer patir i fer mal a algú que s’estima. Aquests tipus de creença i moltes altres ajuden a perpetuar l’existència d’una relació amb possibilitats de ser violenta.

És important que comencem a trencar estereotips i acabar amb el mite de l’amor romàntic, en què l’home és el fort i decidit i la dona espera el seu “home ideal” que la cuidarà i la protegirà.

Mai ens han ensenyat com ha de ser una relació basada en el respecte i la igualtat, bàsicament ho aprenem de les relacions dels adults, de casa i de la televisió, sense tenir clares unes bases sòlides sobre com s’han de fer i establir. És important educar i fomentar les relacions d’igualtat no només en adolescents, sinó des de la primera infància i a la població en general, per trencar els estereotips de gènere i prevenir d’aquesta manera aquestes conductes.

El pròxim dia 25 de novembre és el Dia Contra la Violència de Gènere, i m’agradaria dir que s’ha fet un gran camí i que s’ha avançat. Però tot i així, encara queda molt per fer i l’educació ha de jugar un paper important per poder trencar definitivament amb els estereotips de gènere.

Eulàlia León, treballadora social i coach a Actua

Notícies relacionades