Revolució de les noves tecnologies: ajuda o dependència?

Estem sent absorbits pels avenços tecnològics o són realment necessaris?

Recentment vaig llegir un article que tractava sobre la quantitat de separacions sentimentals que s'estan produint per culpa de determinades tecnologies, per exemple Facebook, WhatsApp ... La xifra indica que més de 28 milions de parelles trenquen a l'any per culpa de Facebook o WhatsApp.

És l'anomenat síndrome del doble check existeix i és molt perillós per a l'estabilitat de les parelles. Conclou que un alt nombre de relacions que fracassen és per culpa dels serveis d'Internet. La mala interpretació d'un missatge pot derivar en discussions amb la parella i d'aquí les ruptures, cosa que seria més habitual del que pensem.

Els creadors de WhatsApp han intentat explicar en què consisteix el doble check, el desconeixement de molts usuaris porta a una interpretació incorrecta del que suposen els dos vistos quan envien un missatge a través de l'app. Encara que només vol dir que el missatge ha estat rebut de forma correcta al mòbil del destinatari, molts creuen que significa que aquest l'ha llegit, cosa que no té per què anar necessàriament implícit.

També hi ha el problema del doble check que dóna lloc a malentesos, és la informació de l'última connexió a WhatsApp i si estem o no "En línia". El fet de poder saber a quina hora exacta s'han connectat els nostres contactes a l'aplicació pot donar peu a demanar explicacions en diverses circumstàncies i per tant obrir la porta a possibles discussions.

Igualment, la publicació de certs continguts com fotos a xarxes socials com Facebook o Twitter també és vist com un risc a l'estabilitat de la relació.

El món actual la tecnologia ha evolucionat àmpliament, ofereix moltes i importants avantatges d'ús. Per exemple, s'han apropat a les persones de tot el món amb la capacitat de comunicar-se a nivell mundial i saber el que està passant a l'altra banda del planeta. També facilita l'accés a tot tipus d'informació, sense límits i en el moment desitjat.

La tecnologia també ha crescut en sectors com la publicitat, les pàgines web, llibres electrònics ...

Però no tot són avantatges, les últimes tecnologies han facilitat tant la vida de les persones, que algunes fins i tot no són capaços de resoldre els seus propis problemes sense l'ús de la tecnologia. També a mesura que ha crescut la publicitat, ha crescut la demanda de productes que podrien, o no, ser útils en l'ús quotidià. Una altra fonamental desavantatge, és la ignorància de la quantitat d'informació personal que es comparteix, i pot sortir a la llum a tot el món, amb la qual cosa comporta un gran risc. Aquesta mateixa informació es podria utilitzar en contra d'un mateix, per a fins inesperats.

La tecnologia és un mitjà molt important en la vida, però de vegades arribat a un determinat punt, podria crear-se una dependència d'aquesta i podria tornar-se indispensable i fins i tot aïllar-nos de persones inconscientment.

Elvira Perelló, afiliada de Noves Generacions de Sant Cugat

Notícies relacionades