L'Avenir, acte de memòria

elCugatenc va començar el micromecenatge que va fer possible que avui tinguem aquest espai de comunicació el 14 d'abril del 2015. No era una data casual. 83 anys abans va aparèixer el primer exemplar de L'Avenir, un periòdic mensual editat per diferents seccions de La Unió així com altres agrupacions polítiques, sindicals i socials en resposta al diari editat des del 1931 per Acció Catalana, Garba.

La data de naixement de L'Avenir tampoc era casual. Just un any abans s'havia proclamat la República i els sectors d'esquerres de la ciutat, especialment rabassaires, ho van celebrar com un triomf de les llibertats. Havia arribat, però, el moment de tenir veu pròpia, de fer crítica i autocrítica de les accions dels governs republicans i dels adversaris polítics.

El 14 d'abril del 2016 celebrem que elCugatenc és una realitat fent memòria d'aquella publicació. Des del primer moment vam dir que la cooperativa que gestionarà aquest diari recuperarà el nom de L'Avenir. El primer exercici de memòria el vam fer en ple micromecenatge, amb una entrada al blog del projecte i introduint una còpia del primer exemplar del periòdic republicà com a recompensa als mecenes.

Avui, quan els nostres mitjans són molt majors respecte a ara fa un any, fem l'homenatge més sentit. Quan se celebra el 84é aniversari del naixement de L'Avenir, elCugatenc es converteix per un dia en aquella publicació mensual republicana, la innovació comunicativa per a la transformació social d'aquella època.

Hem triat dos articles del primer exemplar de L'Avenir en què es pot veure clarament el posicionament polític de la publicació. També hem demanat a l'historiador santcugatenc expert en l'època Jose Fernando Mota que ens escrigui sobre què va representar per a Sant Cugat aquella iniciativa de poc més de dos anys.

A més, durant tot el 14 d'abril la nostra capçalera passa a ser la del periòdic mensual republicà, ajustada a l'espai web, i acompanyada del seu lema: “Portaveu de les aspiracions del nostre poble”. Fem així un acte de memòria i d'homenatge.

Notícies relacionades