Central de dades amb Xavier Boix

Carta a Arcadi

Sempre ens queixem que no ens podem acomiadar prou de les persones estimades quan ens deixen. L'Arcadi i la seva família han fet possible que li puguem dir allò que desitgem i que ell ho pugui conèixer abans de deixar aquest món. 

Són justos els pressupostos participatius per barris?

Cada cop és més habitual que els pobles i ciutats es plantegin la participació més directa de la ciutadania en els assumptes públics, superant la participació delegada que representen els plens municipals. Sant Cugat no és aliena a aquesta iniciativa política que va començar a caminar fa més de 20 anys seguint les pautes del fòrums que es realitzaven a Porto Alegre. No sempre aquests processos de participació han servit per apoderar la ciutadania davant l’administració.

Puja un 10% l'ús del cotxe en els darrers 10 anys per desplaçar-se a la ciutat

M’envien els companys d’elCugatenc la informació facilitada per l’ajuntament de Sant Cugat de la 38ena onada de l’Observatori Sociològic que es va realitzar durant els mesos d’octubre i novembre del 2018 per part de la consultoria DEP Institut. Una enquesta feta a 1.000 persones, cosa no massa habitual, perquè són força, en enquestes de les que tenim informació de forma diària tant provinents d’altres administracions com des dels mitjans.

Les persones represaliades de Sant Cugat

En el Ple d’aquest dilluns passat es va aprovar per àmplia majoria una moció presentada pels grups municipals d’ERC-MES, PDeCat - Demòcrates, ICV-EUiA i PSC-CP de reparació i reconeixement a les víctimes del franquisme. Ja era hora! 40 anys han hagut de passar perquè hi hagi una majoria del Ple de l’Ajuntament favorable a fer justícia amb aquelles persones que van patir la venjança del dictador a partir del final de la Guerra Civil. Només C’s i PP s’han abstingut... ja se sap que no va amb ells aquest tema.

És Sant Cugat una ciutat segura?

En els darrers mesos, com sempre que s’acosten les eleccions, sobretot municipals, el tema de la seguretat ciutadana és un dels assumptes de debat prioritari. Però cal fugir, almenys jo ho intentaré en aquest article, del que és la percepció de seguretat, que és el que podem extreure de les enquestes ciutadanes del que són els fets delinqüencials de forma objectiva.

Cal una EMD a la Floresta?

Permeteu-me que aquesta vegada no tiri tant de dades i que m’infiltri en el debat que cada cop agafa més embranzida al respecte de la necessitat que la Floresta es constitueixi en EMD. Començo per dir que així com he dedicat uns quants anys de la meva vida a conèixer aquest barri i participar dels seus afers, ara porto una bona temporada desconnectat de la seva actualitat, que només segueixo pel que ens explica el Jordi Pascual en les seves cròniques d’elCugatenc o bé pels nombrosos escrits que es publiquen per part de veïns i veïnes d’aquest barri de Collserola.

Intentem entendre amb dades el que ha passat i ha de passar a Sant Cugat

Fa quinze dies, en el reportatge titulat Més de 30.000 persones tenen problemes per fer front al lloguer o a la hipoteca a Sant Cugat, el nostre company Jordi Pascual extreia dades molt interessants sobre la pobresa i l'accés a l'habitatge a Sant Cugat. Del Baròmetre Inclusiu del 2017 hem volgut extreure alguna dada més de relleu per tal de donar el màxim d'informació possible sobre l'estat en diferents àmbits de la inclusió social del nostre veïnat.

Una mirada a qui piula a o des de Sant Cugat

Un any després faig un repàs d’aquelles persones que des de diferents àmbits són presents a la xarxa social Twitter. El desembre de l’any passat vaig escriure sobre la qüestió i em semblava que fer-ne una actualització un any després tenia el seu què. Evidentment que ser més o menys visible a la xarxa de l’ocellet no implica que les teves opinions tinguin més o menys rellevància. El que em sembla obvi és que aquelles persones (o entitats) que et segueixen ho fan perquè allò que tu dius, comparteixes, etc.

El rebut de l’IBI és dels més alts de l’Estat

Segons el darrer informe del Consejo General de Economistas l’IBI s’ha convertit en el veritable salvavides dels ajuntaments. Ho hem comentat en alguna ocasió en el cas de Sant Cugat però amb les dades aportades en el nou estudi d’aquesta institució podem dir que el nostre municipi es troba en la part baixa del rànquing pel que fa al pes en el total d’impostos municipals i en la part alta quan parlem de recaptació total i ingressos per habitant.

Pàgines