Quan em miren

Algú em va dir una vegada: És necessari que tothom sàpiga tot el que et passa sempre?

Fou una pregunta molt forta, la resposta era: Sí.

Crec que la meva desesperada necessitat de comunicació i el no saber com fer-ho em portava a explicar coses que no havia d’explicar. Confiava en la gent, jo hi confiava, com ho estic fent ara. Sentia com si no ho deia tot sobre mi t’estava mentint, no estava sincera, que amagava coses, que no era franca en una relació ja fos d’amistat o de parella. Jo no veia la diferència ni el límit.

Me’n vaig emportar moltes patacades i desencants, sobretot a l’hora de dir “tinc un trastorn mental”. Per suposat, els amics, els parents polítics, inclús la teva família es queda muda sense saber que dir-te. Es creava una distància tremenda entre l’altra persona i jo, un buit, un abisme, un rebuig, com si li anessis a encomanar a l’altre.

Imagina’t ja el que era dir-li a la teva parella. En aquell moment es suscitaven centenars de preguntes: Quan li dic? Al principi? O deixo que s’enamori més de mi fins el punt que no vulgui perdre’m? Com li dic? De cop? Li dono voltes? Li dic que pot ser hereditari? No li dic? Quina cara posarà? La suportaré?

Totes aquestes preguntes serien una prova d’amor de tots, de comprensió, de posar-se en la meva situació, d’unió i de comunió amb mi. Vaig perdre persones que després em vaig adonar que no valien la pena, vaig ser jutjada i incompresa, però també vaig ser valenta i preferí arriscar-me a tenir al costat a aquells que m’estimessin de debò. I em vaig unir a un grup d’iguals on vaig trobar el recolzament i moltes forces per estimar-me i acceptar-me com sóc.

Avui estic orgullosa de mi i ja no sento un pes. He transformat la meva patologia en una amiga perquè m’ajuda a superar desafiaments, a endinsar-me en mi mateixa, a fer-me preguntes que mai m’hagués fet, a trobar persones meravelloses, a saber que no hi ha fracassos sinó aprenentatges, a voler ajudar als demés i a ser sensible amb els meus iguals siguin com siguin.

Marina Mochó

ASSADEGA'M

Associació per a la Superació de l'Ansietat i la Depressió

(Grups d'Ajuda Mútua)

assadegam@ansietat.org

Notícies relacionades