Publicitat

Pensar, sentir i actuar

Nosaltres a l’Associació tenim un terapeuta que sempre ens insisteix que hem de ser congruents amb el que pensem, sentim i les nostres accions. La incongruència ens porta al desequilibri i segurament a la malaltia.

És molt difícil tenir aquesta congruència. Quantes vegades hem tingut pensaments que no es corresponen a les nostres emocions? Em ve a la memòria una dona de la nostra Associació que quan parlava de la seva ansietat ho feia rient-se i, justament, jo pensava: Quina incongruència la seva, tant malament que s’ho està passant com és possible que rigui?

Hi ha persones que no poden expressar les seves emocions. Als programes de televisió de vegades imiten personatges famosos que potser són molt bons en la seva professió però no vibren d’alegria o no s’enfaden mai, o no ploren.

També coneixerem gent que sempre està fen coses i no poden parar perquè tenen por de retrobar-se amb ells mateixos. I llavors són addictes a la feina, a l’esport, als mòbils, etc. En aquest cas també hi ha incoherència entre l'emoció, l’acció i el pensament.

Al final, com ens diu el nostre psicòleg, anem en un carro portat per tres cavalls: Un és el pensament, l'altre l’emoció i, per últim, l'altre que és diu acció. Tots tres han d’anar al mateix ritme perquè sinó anirem desequilibrats i caurem si finalment no corregim aquest desequilibri.

No és pas fàcil anar per la vida equilibrats. Des de ben petits la vida ens va obligant a ser d’una manera d'acord amb un model, ja sigui familiar, social, cultural etc. De vegades no tenim la suficient força per dir no, de posar límits, de no caure en la submissió, en la desesperació, en la infinita melancolia; alimentant un cavall en perjudici d’un altre.

Per això des d'Assadega'm ens ensenyen a ser assertius, a posar límits, a dir no, a tenir empatia, a tenir resiliència, a conèixer-nos millor, a tenir habilitats socials, a expressar les nostres emocions, a no entrar en un discurs de pensaments, a gestionar les emocions... En fi, ens donen moltes eines per viure amb els tres cavalls sincronitzats.

Assadega'm, associació per a la superació de l'ansietat i la depressió

Notícies relacionades