Creixement personal i salut mental

Quan es parla d’alteracions en la nostra salut mental sovint pensem en algun tipus de trastorn ja sigui greu com la psicosis o lleu com la neurosis. Encara ens falta acostumar-nos a normalitzar els desequilibris de tipus mental sense pensar en malalties. Tothom tenim alguna mena de mal funcionament ja sigui mental o emocional.

És més suau dir que estic en un procés de creixement personal que no pas comentar que vaig al psicòleg o que prenc ansiolítics o antidepressius. Dons bé, l’itinerari per arribar a una malaltia mental pasa per una carència de recursos personals per superar les dificultats que ens du la vida.

Pensem en una separació de parella, en la pèrdua d’un ésser estimat, en una situació d’asetjament ja sigui escolar o laboral, en una contínua activitat estresant, etc. Són esdeveniments que ens pasan a tots amb més o menys intensitat i quantitat. Ens diuen que el que importa no es tant el que ens passa a fora sinó més aviat com ho vivim nosaltres. Quantes vegades hem sentir dir: Però si s’han criat en el mateix ambient, amb els mateixos pares, com és posible que un hagi caigut en una depressió i l’altre no? Doncs l'explicació és que, encara que siguin germans, els recursos personals que tenen no són els mateixos.

A la nostra associació ens donen eines per portar millor les circunstàncies de la vida. Per exemple, quan una persona no és asertiva es carrega de tensió i, si n'acumula molta, pot arribar a enmalaltir. Per això hem d’aprendre a saber dir no, a posar límits. El mateix podem dir si no tenim l’empatia de colocar-nos en la pell de l’altre; al final ens trobarem sols perquè la gent vol compartir no només que ens escoltin. També escoltar és una actitud que es pot aprendre. Jo, per exemple, he lligat només escoltant. Cal dir que també ens hem d’explicar encara que ens faci por que no ens comprenguin o ens critiquin, però hem d’assumir el risc.

Habilitats socials, autoconeixement, expressió corporal, desbloquetjos emocionals, informació d’assumptes psicològics, etc. Son coneixements que ens donen professionals i que ens enforteixen per afrontar millor la vida. Per això, el terme de creixement personal és molt ampli i abarca tots els aspectes de la nostra personalitat i, fins i tot, de la nostra espiritualitat que ens permet connectar d’una manera més real amb el nostre entorn.

Així doncs, si tenim més recursos a nivell personal, serem més forts i esatrem més preparats per afrontar les circunstàncies de la vida que tard o d’hora ens passen a tothom. Aquet aprenentatge s’hauria de donar a les escoles, combinant les matèries acadèmiques amb les més personals. Afortunadament, estem donant pasos en aquest sentit encara que són molt petits.

ASSADEGA’M

Associació per a la Superació de l’Ansietat i la Depressió

(Grups d’Ajuda Mútua)

assadegam@ansietat.org

 

Notícies relacionades