Publicitat

Tres coses hi ha a la vida

Deia la cançó que hi havia tres coses a la vida, salut, diners i amor, i que tot aquell que les tingués podia donar gràcies a Déu. Doncs bé, jo també vull fer la meva contribució i dir que hi ha tres actituds a la vida que ens poden ajudar molt per ser una mica més feliços.

Una és la tolerància a la incertesa. Consisteix en ser capaç de viure la incertesa sense posar-nos massa nerviosos. Busquem i volen la certesa com el que busca l’aigua quan està assedegat. Ja sabem la famosa frase que qui resisteix guanya. A la nostra societat se’ns ensenya a tenir el que volem ràpid, immediatament, i a la vida això no funciona així. La vida és una contínua incertesa. No sabem si demà serem aquí o no, si continuarem amb la nostra parella, si seguirem amb la feina, si tindrem el mateix nivell econòmic, etc. I és clar que, si pensem que podem perdre el que tenim, patirem ansietat. Jo no dic que hem de viure com els animals de la selva, tant de bo, però tampoc estar sempre preocupats de perdre quelcom que pensem necessari per a nosaltres.

Una altra actitud és la tolerància a la inseguretat. Com suposem, està molt lligada a l’anterior. Podem dir que la diferència és que, mentre la incertesa ens posa nerviosos si no tenim tot controlat en el futur que preveiem, la inseguretat ens crea ansietat si no controlem el present, és a dir, si tenim algun malestar físic, o emocional, o de pensaments inoportuns que no controlem, si les persones al nostre voltant no reaccionen com nosaltres preveiem, si les situacions socials van en direcció oposada al que nosaltres pensem, etc. Aquesta intolerància ens fa patir molt.

La darrera actitud és la tolerància a la imperfecció. Volem ser perfectes, amb el nostre cos, les nostres reaccions davant la resta, a la feina, a casa, com a ciutadans, etc. I és clar que això és impossible. Deia la meva cap a la feina que: “Lo mejor es enemigo de lo bueno”. Jo, de veritat, ho vaig tenir molt en compte i encara ho tinc. “Don Perfecto se murió y todos respiramos”,que deia la senyoreta Pepa. Quin neguit ésser i viure amb la pressió de fer les coses a la perfecció. Això ens crea molta ansietat

A la nostra Associació, Assadega’m, aprenem a viure aquestes tres toleràncies. Si ho aconseguim, i ja us dic jo que costa molt, serem una mica més feliços i farem la vida més agradable a la gent que ens envolta.

Assadega'm, associació per a la superació de l'ansietat i la depressió

Notícies relacionades