Publicitat

L'assertivitat

Avui vull parlar sobre una aptitud molt coneguda però poc practicada. Es tracta de l’assertivitat. La podem definir com la manera adequada de relacionar-nos amb el nostre entorn. Per exemple, l’altre dia vaig anar a una xerrada i una dona assistent va haver de sortir pel que fos diverses vegades de la sala. Quan va entrar per tercera vegada una altra assistent li va cridar l’atenció dient-li que ja estava bé de tant sortir i entrar, a la qual cosa la protagonista de la historia es va defensar cridant-li que ella no era ningú per dir-li res i, clar, ja la van tenir. Com veiem, no van saber dir les coses amb assertivitat.

La veritat és que jo cada dia veig més la clar la importància de ser assertiu. Si no sabem posar límits al final fem coses que no ens agraden amb la conseqüent mala sang que ens fem a nosaltres mateixos i això no ens surt gratis. Molts dolors emocionals, fins a somatitzacions físiques tenen un arrel per no haver sigut assertius.

Els nens necessiten afecte i a vegades tenen por de dir que no per por a perdre’l. El mateix ens passa als adults. Quants maltractaments masclistes, mobbing a la feina, bullying a les escoles, etc. tenen el seu origen en que les persones víctimes no són assertives? Hem d’aprendre a posar límits, primer a nosaltres mateixos. No podem fer més coses de les que som capaces de dur amb cert benestar. A la família també hem de posar límits, als fills, a la parella, als pares. Quan veig el programa de TV Hermano Mayor se’m cau l’ànima als peus de veure fins on podem arribar les famílies.

Quants mals de cap, quants problemes cardiovasculars, quantes malalties d’origen emocional es podrien evitar si fóssim més assertius? Per ser més assertius també hem de tenir més autoestima, més autoconfiança, més autoconeixement, saber més habilitats socials, etc.

Tot això ho aprenem a Assadega’m. Seria millor aprendre-ho a les escoles, a la família, perquè d’aquesta manera ens evitaríem molt patiment. Afortunadament dins el moviment educatiu ja hi ha experiències en el sentit de treballar cada vegada més la intel·ligència emocional i no només els coneixements.

Assadega'm, associació per a la superació de l'ansietat i la depressió

Notícies relacionades