Albert Portillo

Sant Cugat, bressol de Repúbliques

De totes les ciutats del Vallès, Sant Cugat és de les poques que pot presumir d’un fil roig republicà, marca perenne i columna vertebral de la nostra tradició municipal. Evidentment, hi ha d’altres realitats i tradicions, però totes aquestes altres resulten epidèrmiques i artificials a contrallum dels batecs de la ciutat. Així, l’smart city del neoliberalisme municipal, més corrupte, nostrat és més un hereu d’un desarrollismo urbà d’obscur rècord que no pas una creació original.

Un pla B recorre Europa

L’esperit de Varoufakis recorre Europa de nord a sud. Aquest divendres es va fer a Madrid una històrica cimera europea per teixir una alternativa democràtica i popular. Els dies 19, 20 i 21 de febrer van ser una posada en escena per avançar cap una confluència de moviments socials i projectes polítics emancipadors.

Avenços i contratemps de les revolucions democràtiques mediterrànies

A la vista dels resultats de les eleccions gregues i catalanes podem extreure algunes conclusions sobre els tortuosos camins que estan prenent els processos de canvi polític i social al sud d’Europa. Simultàniament mentre esvorancs importants frenen els processos de canvi al sud, al nord apareixen de forma sobtada finestres d’oportunitat per a l’esquerra. Estem pensant en l’Anglaterra que representa Jeremy Corbyn el nou líder del Partit Laborista angles.

El fantasma de Weimar i la victòria de Syriza

Rarament la història es repeteix i les comparacions sempre són odioses, inexactes i borroses. Tot i així de vegades és possible veure certes paràboles, és a dir, certes situacions que tot i no ser exactes repeteixen tendències en contextos diferents. Es fa inevitable comparar l'Atenes actual amb la turbulenta Berlín dels anys vint del segle passat.

La posició respecte el Memoràndum uneix els principals partits grecs

Aquest proper diumenge cinc partits amb representació parlamentària es presentaran a les eleccions amb pràcticament el mateix programa econòmic i polític. Syriza, Nova Democràcia, To Potami, Pasok-Dimar i els Grecs Independents van a les urnes recolzant i prometent aplicar el tercer memoràndum firmat pel primer ministre grec, Alexis Tsipras. La diferència entre uns i d'altres es tan sols de matisos.

Tsipras davant d'unes eleccions plebiscitàries

Aquest proper 20 de setembre tindran lloc a Grècia les segones eleccions de l'any. Unes eleccions cabdals que poden decidir de forma crucial el destí del país i tanmateix es preveu en aquestes properes eleccions un augment de l’abstenció a causa de la desafecció política.