Vull brindar

Estem arribant a aquell moment de l’any en què les persones ens posem sentimentals, jo també m’hi incloc. Després de dies i dies de menjar neules i torrons i beure vi amb porrons, tips fins a dir prou, ens posem a reflexionar sobre com ens ha anat els últims dotze mesos. Fem un throwback, perquè en anglès tot sona molt millor, i pensem si els objectius que ens vam proposar pel 2016 s’han anat fent realitat. Salut, pau i amor, no era això el típic tòpic desig de Nadal?

Jo també he fet aquest exercici de reflexió retrospectiva sobre l’últim any, i com estem en dates de celebració i alegria, he agafat una ampolla i una copa per brindar. Quins motius em fan alçar el got i proposar un brindis?

- Vull brindar per totes les persones que tornen a casa per nadal després d’estar treballant precàriament a l’estranger. Hi ha alguna manera millor de veure món.

- Vull brindar ja que, què hi ha millor que celebrar el sopar de Nadal a fora de Sant Cugat perquè no em puc permetre viure a la ciutat que m’ha vist créixer?

- Vull brindar, silenciosament, perquè no podem celebrar les festes més tard de les 23h. Hem aconseguit fer del nostre poble una Smart Aparador City.

- Vull brindar pels nens amb cotxes i les nenes amb nines al matí de Nadal.

- Vull brindar per les famílies que han marxat de casa perquè volen, no pas perquè sigui una qüestió de necessitat.

- Vull brindar perquè puc sortir de festa gratis i ser un objecte amb preu a la vegada. Tothom sap que en aquesta vida si ets una dona guapa i submisa, pots arribar molt lluny. Ara bé, no et queixis i somriu una mica més dona, que estàs més bufona!

- Vull brindar pel semàfor al terra de la plaça Quatre Cantons. No entenc per què es va crear tanta controvèrsia al voltant d’aquesta decisió, tan sensata, que va prendre el nostre govern. Si som una smart city i tenim smart phones, hem de tenir un smart pas de vianant, no?

Bon dia dels Innocents a tothom! Ha sigut una innocentada? Sí! Tot això s’allunya de la realitat que viuen les dones i els homes en la nostra societat? No.

- Deixant de costat la sàtira de les meves paraules, quins motius em fan alçar la copa i brindar?

- Vull brindar per tots els joves i les joves que han hagut de marxar de la seva terra per aconseguir una feina. Brindo per la seva força i la seva valentia.

- Vull brindar per aconseguir un espai de lleure lliure de sexisme.

- Vull brindar per la feina constant per fer de Sant Cugat, una ciutat viva on tothom hi pugui viure i formar-ne part.

- Vull brindar per la lluita feminista. Perquè juntes som i serem més fortes.

- I ara més que mai, vull brindar per vosaltres, pels que no teniu res i aneu a buscar-ho tot. Brindo pel vostre sacrifici, per la sobresuperació, per la vostra lluita vers l’hostilitat dels poderosos.

Espero que d’aquí a 365 dies pugui fer una reflexió retrospectiva semblant a aquesta i veure que la nostra societat està començant a convertir-se en un espai inclusiu, on tothom té cabuda. Vull una societat basada en la igualtat i el respecte cap a les persones que ens envolten.

Hi ha qui dirà que sóc jove i estic buscant una utopia, però les rebel·lions es construeixen a partir de l’esperança. En efecte, acabo de citar l’última pel·lícula d’Star Wars.

Ainhoa Miró, estudiant d'Educació Primària i militant de les JERC

Notícies relacionades