Jo també soc mestra d’El Palau

Fins a quin extrem hem arribat? Quants atacs ha de rebre el nostre sistema educatiu fins que diguem prou? Primer van voler destruir el model d’escola catalana, basat en la immersió lingüística. Ara no volen que es parli del que passa al carrer a les aules de les escoles. Quin tipus d’alumnat volem tenir: persones crítiques i conscients del que passa al seu voltant, o persones desvinculades del seu entorn i del dia a dia en què hi viuen?

Jo també vaig ser mestra el dia 2 d’octubre, i també em vaig trobar amb alumnes que em van preguntar què havia passat el dia anterior. Perquè sí, els nens i les nenes també formen part de la nostra societat i també s’assabenten dels seus afers. No podem esperar que persones que veuen i escolten coses no es preguntin ni vulguin saber el perquè del que va passar.

És més, recordo que en una rutina que vaig fer el dilluns 2 d’octubre on preguntava com es sentien els nens, un alumne em va contestar que malament. En escoltar la seva resposta li vaig preguntar el perquè. La resposta em va deixar fulminada. “Ainhoa estic trist perquè ahir la policia va pegar a moltes persones que anaven a votar.” Amb aquesta intervenció s’hi van unir d’altres dels seus companys. Els nens i les nenes, com molts de nosaltres, no van entendre com la policia, qui suposadament ens ha de protegir, pegava a persones. Davant d’aquesta curiositat i totes aquestes preguntes, qualsevol mestre hagués fet el que van fer el 9 docents de l’IES El Palau, i jo la primera. Vam parar la sessió per parlar sobre què havia passat el dia abans. Perquè per molt que sorprengui a molts, els mestres venim a fer de mestre. Ni adoctrinem, ni discriminem, ni oprimim.

I per què? Perquè hem de fer dels nostres nens i nenes persones crítiques amb el seu entorn, actives i reticents al que passa. Perquè mestres i docents hem de poder explicar lliurement què passar, sense una policia política observant-nos amb una lupa. Per això i molt més, jo també sóc #9DelPalau.

Ainhoa Miró, mestra i portaveu de les JERC Sant Cugat

Notícies relacionades