El preu del sexe

Aquest dijous és el dia mundial de lluita contra la SIDA, en el qual es vol visibilitzar la malaltia i donar resposta a l’estigma i la discriminació que actualment segueixen patint persones infectades pel virus VIH. La part més emotiva és l’homenatge que es fa a les persones que batallen en el dia a dia per guanyar aquesta lluita i recordar les que la van perdre. Però no hem d’oblidar mai que el combat s’ha de lluitar els 365 dies de l’any, no només un.

Al llarg dels anys, i amb la reducció de la detecció de casos de VIH i SIDA, sembla que el rebombori social es va anar apaivagant, com si el problema s’hagués solucionat. Però tristament, aquest no és el cas. Potser us podeu preguntar: Com em pot afectar això a mi? Això com afecta Sant Cugat? El nostre municipi és considerat una ciutat jove, ja que té un gran nombre de joves que hi resideixen.

El col·lectiu jove continuem sent un dels grups de la població que més contrau el virus del VIH, principalment per haver mantingut relacions sexuals sense protecció. Quins poden ser els motius pels quals hàgim tornat enrere en el combat contra aquesta malaltia? Diners i ignorància. Un dels principals motius d’infecció és arran de la manca de percepció de risc i la dificultat d'accés al preservatiu. Com pot ser aquesta circumstància possible? Com pot ser que el nostre jovent no estigui sensibilitzat amb temes que l’afecten directament, com és el cas de la seva salut? Per què no utilitzen preservatius els i les joves santcugatenques? És una qüestió econòmica? És una qüestió de prioritats? Potser és una qüestió religiosa?

És molt important que el col·lectiu jove continuï adquirint conductes més sanes i responsables, ja que de cos només en tenim un, i el seu preu és incalculable. M’agradaria viure en una ciutat on els joves tinguessin accés directe a mètodes anticonceptius que els aïllés d’infeccions de malalties de transmissió sexuals i embarassos no desitjats.

A l’anterior Ple municipal es va donar suport a una moció d’ERC on es demanava reforçar l’educació sexual per combatre la SIDA, eina indispensable per sensibilitzar i conscienciar els joves. Tots els canvis en la nostra societat comencen a partir de l’educació. A més a més, ERC Sant Cugat demanava estudiar la possibilitat d'instal·lar màquines de condons als instituts i repartir-los gratuïtament en llocs determinats. Doncs jo n’estic d’acord, perquè no és fer apologia del sexe, sinó acceptar una realitat: els i les joves tenen sexe. Tan ràpid com ens traiem la bena dels ulls, hem de començar a afrontar aquesta situació i oferir-los tenir relacions sexuals sense cap risc ni perill.

Jove, embolica’t amb qui vulguis, embolica’t com vulguis, però sempre amb seny i seguretat.

Ainhoa Miró, estudiant d'Educació Primària i membre de les JERC

s

Notícies relacionades