L’habitatge i el debat de la independència del municipi marquen l’últim ple de l’any de l’EMD

Imatge del darrer ple de l'any. Fotografia: Patricia Cirera

Dijous 19 va tenir lloc el ple de l’EMD Valldoreix. L’últim d’aquest any, ja que és bimensual. El proper serà al gener del 2016. Es van votar set mocions, de les quals dues d’urgència. Les mocions que es van tirar endavant van ser la presentada per CiU per donar suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau amb motiu de la seva imputació pel 9-N. Hi van votar a favor els 8 vocals de CDC-Actuem, ERC-MES i CUP-PC i en contra la de Ciutadans. La moció de Ciutadans sobre la problemàtica dels senglars es va aprovar amb els 6 vots a favor de Ciutadans i CDC-Actuem i 3 abstencions de la CUP-PC i ERC-MES.

Les dues mocions d’urgència també van ser aprovades. La presentada per CUP-PC per donar suport a la resolució del 1 de novembre del Parlament de Catalunya, en la qual es van aprovar els tràmits per iniciar el procés de ruptura, va rebre 7 vots a favor de CDC-Actuem, CUP-PC i ERC-MES, 1 en contra  de Ciutadans i l’abstenció de la vocal d’Actuem Susanna Herrada. La segona va ser una declaració institucional en motiu dels atemptats de París, que va ser aprovada per unanimitat. 

Altres punts que van ser aprovats van ser: La sol·licitud de l’EMD a la Diputació de Barcelona per anomenar un funcionari per exercir la funció de tresorer, que fins ara recau en un vocal -8 a favor, CDC-Actuem, Ciutadans, ERC-MES i Procés Constituent i 1 abstenció de la CUP-. La modificació de les Ordenances Fiscals del 2016 que es va aprovar amb 6 vots a favor de CDC-Actuem i Ciutadans i 3 en contra de ERC-MES i CUP-PC. La modificació de crèdits 9/2015 que va sortir endavant amb els 6 vots a favor de CDC-Actuem i Ciutadans i 3 en contra de CUP-PC i ERC-MES. L’últim punt, l’aprovació inicial del Pressupost 2016 va quedar aprovat només pels 5 vots de CiU-Actuem. ERC-MES i Ciutadans es van abstenir i CUP-PC va votar en contra. Altres punts, relacionats amb la modificació del Conveni Col·lectiu de les condicions de treball per al personal laboral, la modificació de l’Acord Regulador de les condicions de treballs del personal funcionari es van aprovar per unanimitat.

Són tres les mocions que no van tirar endavant: La presentada per ERC-MES per elaborar un pla d’habitatge (5 vots en contra de CDC-Actuem i 4 a favor de CUP-PC, ERC-MES i Ciutadans), la proposada per CUP-PC perquè Valldoreix s’adhereixi al pacte contra la corrupció (5 en contra de CDC-Actuem, 3 a favor d’ERC-MES i CUP i 1 abstenció de Ciutadans) i la moció de CUP-PC perquè se celebri una consulta ciutadana sobre la relació entre Sant Cugat i l’EMD (5 en contra de CDC-Actuem, 3 a favor d’ERC-MES i CUP i 1 abstenció de Ciutadans). El president de l’EMD, Josep Puig, va voler recordar i remarcar al final del ple que la policia local compta amb desfibril·ladors per casos de problemes cardíacs.

Les posicions dels partits

Pel que fa a la moció de suport a Artur Mas, Ortega i Rigau, Ferràn Margineda (vocal de la CUP) va fer referència a la repressió que pateix Catalunya i a la judicialització de les queixes socials. Noël Climent, vocal d’ERC-MES, va comentar que els temes d’àmbit nacional s’haurien de parlar abans. Per la seva part, Susanna Casta, vocal de Ciutadans, va dir que: “Està dividint el meu poble i no mereix el suport”. Tot i que va reconèixer que és més difícil gestionar un país en temps de crisi, va comentar que “Artur Mas està incitant a la CUP  a incomplir el seu programa electoral”. Respecte a la moció sobre la problemàtica dels senglars, Ciutadans proposà que ho gestioni l’ajuntament de Sant Cugat. Ferran Margineda va assegurar que “no són una plaga perquè el creixement del nombre de senglars no és exponencial”. En referència a la moció del pacte contra la corrupció, tots els partits van estar d’acord en que cal posar mesures. Tot i que finalment CDC-Actuem va votar en contra del decàleg presentat. Gavaldà va dir que: “Publiquem totes les despeses, així com el patrimoni a l’inici i al final de la legislatura. Tampoc cal fer auditoria perquè ho fa l’interventor”.

També un dels debats principals va ser les relacions entre l’EMD i Sant Cugat. Segons Climent “cal apropar el govern a la ciutadania”. “Cal fer estudis de viabilitat econòmica i d’alternatives jurídiques”, afegí. El president va comentar que “aquesta moció s’hauria d’haver presentat conjuntament perquè els partits poguessin fer les seves aportacions”. En relació a la moció presentada per ERC-MES per dur a terme un pla d’habitatge, Xavier Humet, vocal de Procés Constituent, va recordar que “cal que els habitatges siguin de lloguer, sinó seria privatitzar el sòl públic”. La vocal de Ciutadans, Susanna Casta, va comentar que “cal anar més enllà de la gent jove i que els habitatges s’ampliïn a més públic”.

En el torn de les preguntes i precs del grup municipals, van destacar la crida que fa ver ERC-MES perquè en els establiments públics s’utilitzi energia renovable gestionada per la cooperativa Som Energia. També Casta va preguntar sobre la situació i ús en el futur del camp de futbol, ja que considerà que està en males condicions. Tot i que la resta de grups van estar d’acord, Xavier Gavaldà va comentar que és zona verda i per tant no es pot construir. “Dins de les condicions, s’està intentant mantenir el millor possible”, insisteix Gavaldà. 

Notícies relacionades