Valldoreix rebutja l’abocador de Can Balasc i prorroga el contracte a l’empresa que el vol fer al mateix Ple

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. Punt 3. Donar compte dels decrets de contractació, des del dia 11 de maig de 2020 fina al dia 10 de juny.

8- Decret de Presidència de data 10 de juny de 2020, de prorrogarel contracte de servei de col·locació, recollida i gestió de residus de contenidors i saques de l’EMD deValldoreix adjudicat a l’empresa TMA GRUPO F. SANCHEZ, SL pel termini d’un any que s’iniciarà en data 30 d’abril de 2020 i que finalitzarà en data 29 d’abril de 2021.

Sembla –i ho és– un mer tràmit. El contracte amb TMA es va tancar al 2019 per una durada d’un any i amb la possibilitat de pròrrogues anuals fins a quatre. Per tant, l’empresa, que va presentar una baixa temerària –un preu inusualment baix en l’oferta econòmica– que va justificar, podrà seguir gestionant la recollida de residus de saques i contenidors fins al 2024 si els governs de l’EMD així ho desitgen. L’empresa cobra 28.110 euros (més IVA) cada any.

Res fora de lloc si no fos perquè aquest afer ha arribat al Ple de juny de l’EMD de Valldoreix tres punts després de rebutjar el que és hores d’ara un dels principals projectes d’aquesta empresa. Presentada per la CUP-PC, tots els grups polítics excepte Junts per Valldoreix Sant Cugat (que ha optat per l’abstenció) han aprovar una moció per rebutjar la possible creació d’un abocador a Can Balasc (Rubí).

L’abstenció del grup de govern ha estat justificada per la sotspresidenta, Susana Herrada, tot dient que encara queden tràmits i que el Departament de Territori i Sostenibilitat, capitanejat políticament per l’extinent d’alcaldia d’Urbanisme, Damià Calvet. També ha dit que s’han respost a les al·legacions presentades per l’Ajuntament de Sant Cugat i per persones i entitats i que el consistori té el compromís d’explicar-les properament.

La resta de grups polítics, que ni han xiulat per la pròrroga del contracte, no han tingut cap dubte a rebutjar la proposta d’abocador, tots ells reivindicant que cal un canvi social i polític més gran que suposi realment una reducció en la generació de residus. En aquest sentit, Jaume Sanmartí, vocal d’ERC-MES, ha reivindicat les mobilitzacions de la Plataforma Rubí Sense Abocadors i ha repassat alguns dels seus motius per oposar-s’hi com ara la proximitat d’habitatges i la impossibilitat de posar fronteres als olors i als sorolls.

Ferran Margineda, de la CUP-PC, com a proposant, ha fet un repàs a l’històric de dècades de conflicte i ha dit que les administracions, en un marc d’emergència climàtica, s’han de posicionar quan hi ha projectes propers que agredeixen el territori. Una mirada similar ha posat Anna Cano, vocal de Ciutadans, que ha recordat que la implementació de l’abocador pot afectar al torrent i a l’estany dels Alous. Finalment, Susanna Casta, del PSC, també ha fet una crida a un canvi de model per aturar la generació massiva de residus.

El de juny ha estat el primer Ple presencial però amb l’accés limitat ja que només hi han pogut acudir els representants polítics, els treballadors de la casa i els periodistes. L’anomalia de la COVID-19 no només ha tingut la forma de limitació d’accés sinó també de punts, com ara l’aprovació de l’exempció de taxes o una moció per fomentar el teletreball. Pots revisar tots els punts debatuts aquí.

Notícies relacionades