Ple de gener a l'EMD: “presos polítics”, Pla d'Usos d'Equipaments i noves retribucions

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de novembre a l'EMD ha estat marcat per l'absència per baixa mèdica del president Puig, que serà substituït per Susana Herrada, amb el corresponent canvi de retribució i d'àrees. El moment polític de Catalunya, el cas Palau, els equipaments i el banc d'ADN per identificar víctimes de la Guerra Civil han protagonitzat les mocions debatudes.

Tots els han donat suport a una moció que arriba arribat en forma d'institucional per demanar a les institucions de l'Estat "respectar i acceptar la voluntat inequívoca dels ciutadans de Catalunya expressada a les urnes el 21D, que la Generalitat deixi d'estar intervinguda, que s'alliberin els "presos polítics" que segueixen empresonats "en aplicació desproporcionada d'una mesura cautelar que no té raó de ser perquè no hi ha cap risc de reiteració presumptament delictiva ni d'actuació violenta" i que s'aturi la "persecució judicial de la qual són víctimes les institucions de Catalunya". El vocal de la CUP-PC Ferran Margineda ha reivindicat, a més, que si són "polítics presos" com apunten alguns partits és perquè hi ha una "justícia polititzada". Així mateix, el vocal d'ERC-MES Noël Climent ha criticat que algú li ha retirat els papers amb les adreces dels centres penitenciàris on són reclusos que havia deixat a la sala perquè la gent els pogués enviar cartes.

La CUP-PC ha presentat una moció per condemnar el finançament il·legal de Convergència, demanar que es realitzi ja l'auditoria externa que tot just licita l'Ajuntament, donar a conèixer els mecanismes anticorrupció del PDECAT i lamentar "la impunitat cap al subornant". La proposta ha decaigut amb els únics vots favorables dels proposants i del vocal d'ERC-MES, que han dit que els membres de CiU haurien de demanar perdó i que no val només en canviar-se de nom. El govern, però, ha lamentat les formes i, després de repetir la resposta que va donar Mercè Conesa al Ple de Sant Cugat, ha assegurat que el cas no afecta a l'EMD i que les explicacions, en tot cas, s'han de demanar al consistori on, diuen, ja s'ha comparegut davant l'oposició.

ERC-MES ha presentat una moció per iniciar un procés participatiu amb quatre objectius: recollir els espais culturals, lúdics i esportius de la vila, fer un recull de les activitats que s'hi desenvolupen de la mà de les entitats, diagnosticar mancances d'espais i projectar possibles canvis d'ús o la construcció de nous equipaments. Seria un procés obert a entitats i particulars. Tots els grups han votat a favor de la proposta tot indicant que no es tracta d'un Pla d'Equipaments. Justament perquè aquesta proposta ha estat aprovada, el govern no ha votat favorablement a la moció també dels republicans per fer un procés participatiu específic per determinar l'ús del camp de futbol del barri de Can Monmany. Consideren que crearia falses expectatives perquè en ser un terreny inundable i qualificat de zona verda té moltes limitacions i, alhora, és un assumpte que ja es podrà abordar al Pla d'Usos. Tot i així, han emplaçat a Noël Climent, d'ERC-MES, a trobar-se per parlar-ne.

A l'igual que en la darrera sessió plenària a l'Ajuntament de Sant Cugat, l'EMD de Valldoreix ha aprovat per unanimitat donar suport a la iniciativa del banc d'ADN impulsat per la Universitat de Barcelona i que té com a finalitat facilitar la identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil. Es pren el compromís de difondre la iniciativa amb conferències, formació a les persones encarregades de l'atenció ciutadana, inserir informació de la iniciativa a l'InfoValldoreix i enviar una circular informativa a les entitats que fomentin la memòria històrica. Tots els grups han donat suport a aquesta proposta sense cap mena de debat.

Tal com va avançar aquest diari en el repàs a l'evolució de les retribucions a l'EMD, el govern ha accedit a retribuir també l'assistència a les comissions informatives amb 200 euros, de tal manera que l'oposició podrà cobrar un màxim de 7.680 euros anuals en concepte d'assistència. S'aprofita l'avinentesa per canviar la dedicació de Susana Herrada mentre el president Josep Puig segueixi de baixa mèdica a 43.710 euros en règim de dedicació exclusiva. El govern i ERC-MES han votat a favor de la proposta mentre la CUP-PC s'ha abstingut. L'oposició, però, ha recordat que és un assumpte que porten criticant des de principis de mandat i que gran part de la seva feina acaba sent voluntària perquè no està coberta per allò que cobren com a compensació.

La primera modificació pressupostària que passa per Ple ordinari ha servit per incorporar 30.000 euros més a les inversions a l'escola Ferran i Clua (s'hi recullen 60.000 en total), 70.800 per ampliar el carrer Vista Alegre, 11.370 per millorar les cruïlles del passeig de Rubí (en total 130.584 euros), 200 per adquirir calefactors per a la Casa de la Vila i 48.400 per redactar el projecte de la nova Escola de Música, una de les principals inversions de l'exercici. Només la partida per a l'escola ha tingut debat ja que Xavier Humet, portaveu de la CUP-PC, considera que l'EMD hauria d'intentar demanar finançament a la Generalitat a través dels serveis territorials. Segons el govern, ja s'ha intentat i no hi ha cap partida. Finalment, només el govern ha votat a favor amb l'abstenció d'ERC-MES i el vot contrari de la CUP-PC.

Notícies relacionades