Ple de juny a l’EMD: presa de possessió de José Miguel García, acords no aplicats i contracte d’energia

Foto: Jordi Pascual

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Dues mocions i diversos punts de govern, entre els quals destaca la presa de possessió del vocal de Ciutadans José Miguel García, l’adhesió a l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP) –tot i l’adhesió a l’acord marc amb l’Associació Catalana de Municipis que té el contracte amb Endesa– i una modificació pressupostària. A continuació recollim els principals punts debatuts.

Presa de possessió del nou vocal de Ciutadans

Dos plens després de la renúncia d’Anna Cano com a vocal de Ciutadans, José Miguel García ja és el nou representant de la formació taronja. Posteriorment ha estat nomenat portaveu del grup ja que és l’únic vocal que té Ciutadans a Valldoreix. Quan ha pres possessió ha llegit un text en què ha agraït la tasca de la seva predecessora i la confiança del grup municipal del Sant Cugat. Ha dit que mantindrà el compromís amb els votants de Ciutadans i que Valldoreix ha d’afrontar reptes pendents com la urbanització de l’avinguda Baixador, la renovació del conveni –amb un esment especial a la Policia Local i la recollida d’escombraries–, la centralitat i el foment de l’economia local, el comerç i la cultura.

L’EMD demana l’amnistia

Només els grups proposants han votat a favor de la moció de la moció de la CUP-PC, ERC-MES i Junts per Sant Cugat - Valldoreix amb què es reclama al Congrés espanyol l’aprovació d’una llei d’amnistia que tingui en compte tots els processos judicials oberts al voltant del procés independentista. La proposta també crida a la mobilització per l’alliberament dels presos, en demana explícitament la posada en llibertat i també declara que “el lliure exercici dels drets polítics no pot tenir com a resposta la via de la justícia penal”. Margineda ha començat la intervenció rebutjant la condemna a Marcet Vivet, qualificant-la com “un greuge més a la ciutadania del Principat” i recordant que la Generalitat s’ha mantingut a l’acusació. Ciutadans i PSC han votat en contra rebutjant els indults i dient que tot i l’intent d’arribar a acords l’independentisme no canvia de discurs, respectivament.

L’oposició demana el compliment dels acords presos durant el mandat

Ciutadans i els tres grups proposants han votat a favor de la moció d’ERC-MES, CUP-PC i PSC amb què es demana al govern complir tots els acords aprovats per la Junts de Veïns de l’EMD de Valldoreix des de principis del mandat. Alhora, la proposta insta al govern a pronunciar-se sobre l’execució de les propostes derivades de mocions, a mantenir diàleg amb els grups proposants, a habilitar un sistema de comunicació per fer seguiment de l’aplicació de les propostes, a publicar el text definitiu de les mocions aprovades i ha habilitar una plataforma en línia pública en es pugui consultar l’estat d’execució de les mocions aprovades. La moció esdevenia una reivindicació i una queixa en la part argumentativa, amb 121 punts, la majoria dels quals eren acords que a ulls de l’oposició o no s’han aplicat. El govern, que ha votat en contra, considera que alguns ja s’han complert, altres es treballen i uns altres estan pendents, motiu pel qual l’oposició ha preguntat per què no ho han introduït en forma d’esmena.

Modificació del PGM a la Colònia Montserrat i altres reserves pressupostàries

Només el govern ha votat a favor de la vuitena modificació pressupostària de l’any, on es recull com a partides més importants la reserva de 502.827,90 euros per a la renovació del clavegueram del carrer parc i del carrer arbre, 305.719,57 euros per a instal·lar el mecanisme per escalfar l’aigua de la piscina del Complex Esportiu i 88.499,30 euros per ampliar la concessió de transport per compensar les pèrdues de la companyia per la COVID-19.

Per reivindicació veïnal, segurament la partida més rellevant és la reserva de 54.450 euros per a la transcripció i modificació del planejament de la Colònia Montserrat –també per fer un pla especial i un estudi de mobilitat–, el que hauria de permetre regularitzar el barri i acabar amb el debat urbanístic que hi ha hores d’ara sobre la taula. També s’amplia en 42.829,70 euros la partida d’indeterminats per incorporar l’estafa informàtica que va sofrir l’EMD, 12.000 euros per al manteniment de l’escola bressol, 7.865 euros per al contracte d’assessorament informàtic, 1.187,01 euros per comprar baranes metàl·liques per a la Nau de Cultura, 759,89 per a les retribucions de l’escola bressol –amb 239,75 euros en quotes de la seguretat social–, 520,32 euros per al rènting dels desfibril·ladors i 423,10 euros en transferències a entitats municipalistes. Tots els diners provenen del romanent de tresoreria.

Aquest punt ha portat debat perquè ERC-MES, CUP-PC i PSC veuen amb mals ulls incorporar la partida sobre la piscina del Complex Esportiu tenint en compte la sentència que anul·la la modificació del conveni del 2012, a l’espera de definir si es manté el conveni del 2003 o si s’opta per resoldre el contracte i fer-ne un de nou. El govern ha demanat prioritzar el servei i deixar enrere uns pedaços que, diuen, fa més d’any i mig. L’abstenció del vocal de Ciutadans ha permès que s’aprovés el punt.

Aprovat definitivament el projecte del clavegueram del carrer parc i del carrer arbre

Tots els grups han votat a favor de l’aprovació definitiva del projecte de clavegueram per a la recollida de les aigües pluvials del carrer parc i del carrer arbre, valorat en 485.161,90 euros (amb IVA). Es convalida així l’aprovació inicial i el procés d’exposició pública ja que aquest tràmit es va fer es va fer mitjançant la publicació d’un anunci al Butlletí Oficial de la Província. És un dels punts inclosos a la modificació pressupostària anterior.

L’EMD contracta l’energia a Endesa mitjançant l’Associació Catalana de Municipis i també se suma a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública

Només el govern ha votat a favor de l’adhesió de l’EMD a l’acord marc de l’Associació Catalana de Municipis per a la contractació d’energia, evitant així fer un concurs públic i acollint-se a l’oferta oferida per l’entitat municipalista, que en aquest cas contracta l’energia a Endesa. El contracte té una durada de 12 mesos i ve d’una pròrroga de sis mesos aprovada al desembre en el marc del mateix acord marc. Ha tingut el vot contrari d’ERC-MES, CUP-PC i PSC i l’abstenció de Ciutadans, que ha permès aprovar el punt.

Aquesta decisió contradiu la moció de la CUP-PC aprovada per unanimitat a l’octubre del 2019 per no renovar aquest acord i treballar per un concurs públic que tingués en compte l’energia neta en la contractació així com demanant l’adhesió a l’Associació de Municipis per l’Energia Pública (AMEP), un punt que també s’ha portat a aquest Ple i que s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte Ciutadans, que ha votat en contra.

Potser es mantenen les dues cases pendents d'enderrocar a carrer Sant Francesc

En el torn d'informacions del govern, el president Puig ha dit que el passat 9 de juny es va fer una nova reunió de mediació entre els advocats del denunciant i de l'empresa Bei Barcelona per la sentència que obligava a enderrocar tres cases construïdes de manera irregular al carrer Sant Francesc. En aquesta es va anunciar que els arquitectes de l'empresa treballen en un projecte per evitar l'enderrocament de les dues cases que hores d'ara segueixen en peu.

La CUP demana un posicionament contra el tancament del CAP a l’agost

Davant l’anunci de tancament del CAP de Valldoreix a l’agost, la CUP-PC, en forma de prec, ha demanat un posicionament unànime en contra d’aquest tancament, enviant un escrit al Departament de Salut. Segons la vocal de govern Elena Degollada, la resposta que ha rebut el govern és que el Departament és reticent a garantir l'obertura total de tots els serveis per la preocupació que genera la variant índia del coronavirus. Tot i això, es compromet a traslladar la petició d'obertura. Lluc Cahís (ERC-MES) ha dit que el CAP seguirà obert per a la vacunació. "Respecte la petició històrica d'obrir el CAP, hi estem d'acord però amb prudència", ha dit, "des d'aquí no podem dir si aquí és més important que a Malgrat de Mar, per exemple, i per això hem de reclamar que s'obri sent conscients que la nostra perspectiva és esbiaixada".

Notícies relacionades