Ple de desembre a l’EMD: sectorial de cultura, pressupost del 2020 i pròrroga a Sorea

Foto: Jordi Pascual

Sis mocions, dues d'elles retirades, han protagonitzat la sessió ordinària de la Junta de Veïns a Valldoreix tot i que, entre d’altres, també s’ha fet l’aprovació inicial del pressupost del 2020. A continuació els principals punts debatuts al Ple.

Retirada la moció de Junts sobre la llengua catalana i el PSC

Junts per Sant Cugat Valldoreix ha retirat la moció en què demanava comprometre’s a mantenir la immersió lingüística, rebutjar els atacs al model d’escola catalana i treballar perquè tota la societat faci propi el model educatiu basat en la immersió lingüística. Es tracta d’una moció en clau nacional que, com es recull als atesos, té en compte el congrés del PSC i el debat sorgit al voltant de la immersió lingüística. És la mateixa decisió que va prendre el grup municipal al Ple de dilluns a l’Ajuntament.

L’EMD demana tenir la ràtio adequada de personal al CAP

Tots els grups han votat a favor de la moció de la CUP-PC per demanar a la Mútua de Terrassa l’organigrama de tot el personal del CAP de Valldoreix i les recomanacions de l’Institut Català de la Salut pel que fa a ràtios. També es proposa instar a la Generalitat a augmentar el pressupost de l’atenció primària “a fi de no perdre més personal qualificat i dotar-se d’una millor qualitat assistencial que no han assolit malgrat amb la recent incorporació de 292 metges a tot Catalunyaˮ.

Es crearà una sectorial de cultura

Tots els grups han votat a favor de la moció del PSC per elaborar un reglament que contempli la creació d’una sectorial de cultura. Posteriorment es proposa convocar una comissió amb les associacions culturals de la vila i al veïnat interessat. Es demana a la vocalia de cultura que l’oposició participi en les reunions amb les entitats i en l’elaboració d’una agenda cultural.

Retirada la moció sobre la Sida fins al proper Ple

ERC-MES ha optat per retirar la moció per reivindicar l’1 de desembre com el dia mundial de la lluita contra la Sida col·locant el llaç vermell a la Casa de la Vila. Es demana reforçar les accions i programes d’educació sexual a l’Arnau Cadell, fomentar l’ús del preservatiu, impulsar polítiques i estratègies contra el VIH, donar suport als agents que hi treballen, impulsar amb la Generalitat el Pacte Social contra la Discriminació de les persones que viuen amb VIH, tenir en compte les necessitats de les persones amb VIH, incorporar l’1 de març com a dia per la zero discriminació entre les diades commemoratives de la vila i col·laborar amb entitats sense ànim de lucre que treballen sobre el VIH/Sida arreu dels Països Catalans, amb esment especial al Col·lectiu LGTBI+ Sant Cugat. La decisió ha estat pressa per l’acord en favor de fomentar l’ús del preservatiu, en què es preveia la instal·lació d’una màquina expenedora a l’institut Arnau Cadell que, segons el govern, l’AFA i la direcció del centre rebutgen. A falta d’arribar a un acord, els republicans han decidit esperar un mes i portar la proposta al Ple de gener.

S’estudiarà fer arribar el carril bici fins a l’estació

Tots els grups excepte Ciutadans (que s’ha abstingut) han votat a favor de la moció de la CUP-PC per demanar informació a la Diputació sobre els plans i calendaris d’actuació de la carretera de la Floresta, per projectar i dotar pressupostàriament l’adequació del tram comercial de l’avinguda Mossèn Cinto Verdaguer i per prolongar el carril bici fins a l’estació així com per demanar un informe tècnic amb la resta d’actuacions pendents recomanades per l’Estudi de Mobilitat.

L’EMD demana la nul·litat de la sentència del procés per a Junqueras

Després d’incorporar-se com a moció d’urgència amb l’únic vot contrari de Ciutadans, el Ple de l’EMD de Valldoreix ha demanar al Tribunal Suprem que anul·li la sentència del procés a Oriol Junqueras després que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea hagi determinat que el polític era immune com a eurodiputat des del resultat de les eleccions. En aquest sentit, la proposta presentada per ERC-MES i aprovada gràcies al vot favorable dels tres grups independentistes (PSC i Ciutadans hi han votat en contra) també demana que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin esdevenir eurodiputats, que es respectin els drets dels votants de les darreres eleccions europees i demanar a l’administració espanyola “a aturar la repressió en totes les seves formes –com la inhabilitació del President Torra– i a l'alliberament immediat de tots els presos i preses polítiquesˮ.

Aprovació inicial del pressupost del 2020, de 9,2 milions

Les abstencions d’ERC-MES, CUP-PC i PSC han servit per aprovar la proposta pressupostària del govern de Valldoreix, que es preveu de 9,2 milions, 200.000 euros menys que la previsió feta ara fa un any per al 2019. El conveni amb l’Ajuntament continua sent la principal font d’ingressos amb gairebé 7 milions, seguit dels impostos directes, 1,3 milions. En quant a despeses, al marge dels 3,5 milions d’aportació en el marc del conveni, els capítols més importants són la despesa ordinària (2,6) i el personal (2,4). Es preveu un pressupost d’inversió de gairebé 134.000 euros. Només Ciutadans s’hi ha oposat criticant la manca de participació, una afirmació que tant el govern com la resta de l’oposició han desmentit. Desenvolupem més a fons aquest punt a la contracrònica del Ple.

Canvi de data del Ple de gener

Tots els grups han votat a favor de canviar la data del Ple de gener al dia 30 per poder fer la junts de portaveus una setmana abans amb temps d’haver preparat propostes després de les vacances de Nadal.

Sorea mantindrà el clavegueram durant un any més

Junts per Sant Cugat Valldoreix, ERC-MES i la CUP-PC han votat a favor de fer la tercera i darrera pròrroga possible al contracte de manteniment de clavegueram en mans de Sorea. D’aquesta manera, l’empresa privada que gestiona l’aigua de tot el municipi, mantindrà el manteniment del clavegueram valldoreixenc fins al 18 de gener del 2021. Abans d’acabar l’any 2020 s’haurà d’haver licitat el nou contracte. Ciutadans i el PSC han optat per l’abstenció, aquest darrer criticant que l’empresa que gestiona l’aigua és la mateixa que audita el servei.

Notícies relacionades