Publicitat

Murals d’acord i tres cases de discòrdia

Fotos: Jordi Pascual

CONTRACRÒNICA. El savoir faire del nou mandat a Can Valldoreix sembla que s’assenta a mesura que Junts per Sant Cugat Valldoreix és conscient que cal arribar a acords polítics per governar la vila. I no, no és una sorpresa arribada al novembre. Fa mesos que la negociació política i la recerca d’acord són sobre la taula. Una mostra d’un govern en què les vocalies han aconseguit tant o més pes que la presidència i això ha permès empènyer l’acció política cap al diàleg a l’oposició.

Una bona mostra –apareguda només a un comentari a la sessió plenària de novembre– és el Consell de la Vila. El que havia estat un dels grans temes de disputa abans de les eleccions ara és, de sobte, una oportunitat d’acord amb un treball iniciat originàriament entre la vocal de Participació, Elena Degollada, i la socialista Susanna Casta. Unes trobades per començar a redefinir l’òrgan de participació que acontenten també la resta de l’oposició, que hi podrà dir la seva abans no s’aprovi un nou reglament.

Aquest nostrat novembre de Ple curt i fred al carrer ha tingut una nova mostra d’aquest acord, una moció aprovada per quasiunanimitat (la vocal de Ciutadans hi ha votat en contra) i que partia d’un desacord inicial. L’EMD de Valldoreix fomentarà murals al carrer en parets públiques i s’encarregarà de fer-ne seguiment per repintar les parets quan calgui i així aconseguir un art efímer que embelleixi la vila.

El vocal de Joventut, Bernat Gisbert, ho ha reconegut com un acord polític. També la vocal socialista. Cap dels dos, un cop adaptat el text al seu gust, han dubtat a sumar-se a una moció que havia estat presentada inicialment per ERC-MES i la CUP-PC. Menys difícil era posar-se d’acord a la moció de la CUP-PC per garantir el pressupost necessari per garantir la conservació del Castell de Canals, una proposta que ha acabat aprovada per unanimitat i sense cap inconvenient.

Clar que hi ha desacords. Aquesta és l’essència de la política. I per això CUP-PC, ERC-MES i PSC han acabat retirant una moció per fer un Pla de Mobilitat específic per a Valldoreix davant del desacord presumptament tècnic de si la vila pot desenvolupar el seu propi Pla. Al proper Ple la mesura tornarà a ser sobre la taula i millorada –de fet, han intentat introduir canvis d’urgència però el vot contrari del govern i de Ciutadans ho han impedit–. Tampoc s’ha aprovat l’altra moció cupaire per posar cartelleres, ja que el govern ha reivindicat la digitalització i Ciutadans n’ha criticat el cost.

Però la discòrdia política no és una moció no aprovada. El desacord latent és a altres llocs, de moment mig amagats però que poden guanyar força. Un ja és ben present arran de la sentència que obliga a enderrocar tres cases al carrer Sant Francesc. El vocal d’ERC-MES, Jaume Sanmartí, demana que es convoqui d’una vegada la comissió informativa perquè l’oposició tingui més detalls que els que va publicar aquest diari en dos articles d’investigació (un sobre el cas i un sobre l’empresari). Ara el president, Josep Puig, diu que la comissió serà efectiva abans d’acabar l’any.

I el mateix Sebastià Altet que va construir aquelles cases ha instal·lat una pantalla lluminosa a l’edifici de l’antic registre de la propietat. Hi té permís? No és perillós per al trànsit? No molesta als veïns? Un seguit de preguntes raonables que el mateix Sanmartí ha tornat a portar a la sessió plenària i que han estat contestades amb un “ho repreguntarem al tècnicˮ tot dient que l’empresa no cobra als anunciants per ser-hi.

Mentre hi ha una aparent pau, Valldoreix també resta a l’espera de tenir l’informe de la Diputació sobre la compatibilitat laboral del president, que de moment combina la seva tasca a l’administració amb la que té a la seva empresa que treballa a la mateixa vila. La discussió del primer Ple queda lluny però l’informe podria reobrir-ho; com també pot reobrir la discòrdia política com acabi sent l’aparcament de Can Cadena davant la petició d’una subvenció que a ulls d’una part de l’oposició pot suposar que tot l’aparcament sigui gratuït i no amb ús prioritari per als valldoreixencs, tal com la vocal de Mobilitat, Susana Herrada, defensa que serà.

Valldoreix passa així un Ple tranquil, mostra de l’acord polític d’un nou cicle però pendent de possibles discòrdies.

Notícies relacionades