“Ja el modificaran si no hi som nosaltresˮ, Valldoreix aprova el darrer pressupost del mandat

Fotos: Streaming de l'EMD

CONTRACRÒNICA. Són uns comptes carregats d’entrebancs des de l’arrencada. El govern va sortir del pas en l’aprovació inicial gràcies al vot de qualitat de la llavors presidenta accidental Susana Herrada però, quan tot semblava indicar que s’arribaria a l’aprovació definitiva amb la mateixa tranquil·litat, el vocal Joaquim Castelló va decidir abandonar la vocalia, deixant el govern en una minoria transitòria que va forçar l’anul·lació del Ple extraordinari en què l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix havia de fer front al debat pressupostari.

L’impàs va durar menys d’una setmana. Entre el Ple de renúncia de Castelló i la roda de premsa en què Josep Puig anunciava el seu retorn a la presidència de l’EMD després de la baixa mèdica que l’ha deixat apartat de la vida política durant prop d’un any només van córrer cinc dies. Mentre el govern es prepara per recuperar les cinc vocalies amb què va començar el mandat –està en tràmit la incorporació de Neus José, la substituta de Castelló–, torna a tenir la majoria de 4-4 (més vot de qualitat de la presidència).

Amb l’any arribant a la seva fi i el capficament per començar el 2019 amb un pressupost en marxa, l’equip de Puig va convocar in extremis el Ple per a aquest dilluns 24, a poques hores de la nit de Nadal. Però l’esperit nadalenc no ha canviat el guió. Tota l’oposició ha votat en bloc contra la proposta pressupostària del govern, que no s’ha alterat ni una coma ja que ha rebutjat totes les al·legacions rebudes –per part d’un tècnic de la casa i del grup de Ciutadans–. Com ve sent tradició durant el mandat, l’oposició en bloc ha criticat la manca de pacte i, en aquest cas concret, la hipoteca que suposa un pressupost no acordat si les eleccions del maig porten un canvi de govern a l’EMD.

– Sí hem parlat amb tothom de la inversió més gran, l’arranjament del camp de futbol i la construcció del pont d’accés. A més, el pressupost és un document viu, podran modificar-lo si a partir del maig no hi som nosaltres. Per tant, haguessin pogut votar a favor –ha respost la vocal d’Ecnomia, Elena Degollada, després de rebre un munt de crítiques per part de l’oposició.

I encara que la vocal de Ciutadans, Anna Cano, ha centrat la seva intervenció en els tres eixos bàsics de les seves al·legacions (més partida per a seguretat, més pressupost per a manteniment i retallada en els sous del govern, la proposta del camp de futbol i la contractació d’un informàtic), el conjunt de l’oposició ha optat per no donar suport als comptes proposats pel govern en considerar que “no és el nostre pressupostˮ –frase que han repetit tots els vocals dels grups que no són al govern–. Degollada ha respost acceptant, tal com ja havia dit a la premsa, que es tracta d’uns comptes continuistes.

“Aquests no són uns pressupostos consensuatsˮ, ha argumentat Ferran Margineda, de la CUP-PC, “però tampoc es tracta de trampejar com ara fan a l’Ajuntament de Sant Cugat per trobar una abstenció o un vot favorableˮ. Noël Climent, d’ERC-MES, tot cridant a un pacte ampli amb l’oposició, ha dit que “el govern no ha entès com havien de ser els comptes d’enguanyˮ. Tots han coincidit a dir que ha faltat acord en la majoria d’inversions ja que, critica l’oposició, en moltes d’elles la capacitat d’incidència és mínima.

 

Així que, interpel·lant a una hipotètica modificació pressupostària si canvia el govern al maig, l’equip de Puig ha sortit del pas amb una aprovació que s’ha valgut de la majoria recuperada. Cap sorpresa si es té en compte l’estratègia política que han seguit durant el mandat i, especialment, en l’afer pressupostari. Quasi ha estat més notícia el retorn de Puig que no l’aprovació dels comptes. D’inesperats només hi ha hagut dos detalls: el retard de mitja hora per començar la sessió plenària i el moment en què la Siri del mòbil de Degollada ha saltat a meitat de la sessió plenària –estaria d’acord amb els pressupostos de la seva propietària?–, el que ha portat riures però cap canvi de cara al pressupost del 2019.

Notícies relacionades