Els treballadors de l’EMD aconsegueixen el primer pas per revertir les retallades salarials

Foto: EMD de Valldoreix

DDesprés de la negociació amb el govern, els funcionaris i personal laboral de l’EMD de Valldoreix esperen el vist i plau de la Generalitat en la modificació del conveni col·lectiu després d’haver-se acollit a una reducció de la jornada laboral per portar-la de 37,5 a 35 hores setmanals. El Ple de setembre va aprovar aquesta modificació, que s’acull a una de les disposicions addicionals dels pressupostos generals de l’Estat introduïda pel PSOE, amb un debat sobre com s’ha dut a terme l’acord.

Juanjo Cortés, representant dels treballadors, explica que quan va sortir la possibilitat d’obrir la negociació tant els treballadors com el govern es van interessar per fer-ho. D’aquesta manera, al setembre es va celebrar la comissió negociadora que permet la rebaixa horària així com el complement del 100% de la incapacitat transitòria en tots els casos. “És el màxim que podem fer ja que la llei d’estabilitat pressupostària no permet l’augment del sou i, a més, s’ha de tenir en compte la inestabilitat política al Congrés que posa en dubte l’aprovació dels pressupostos del 2019ˮ, enraona Cortés, que diu que l’únic marge de millora arribaria revisant el conveni col·lectiu, que, diu, ja és molt favorable per als treballadors.

Els treballadors ja havien tingut una jornada de 35 hores setmanals però els darrers anys de retallades, sous congelats i increments horaris els va portar a perdre fins a un 30% de la capacitat adquisitiva, segons el representant dels treballadors. A més, prossegueix, es va perdre un complement, que via judicial només van poder recuperar els treballadors laborals. Amb la mesura aprovada al setembre els treballadors no recuperen la capacitat adquisitiva que havien tingut abans de les retallades però aconsegueixen l’ajust horari: “No és un increment encobert del souˮ.

L’objectiu dels treballadors és, però, recuperar el nivell salarial que havien tingut anys enrere, un horitzó que, de moment, no permet la llei de racionalització. Tot i així tant el govern com Cortés coincideixen a dir que l’acord és un primer pas per revertir les retallades ja que com a mínim s’ajusten les hores al nivell salarial i s’aproxima per tant al preu per hora d’anys enrere.

Tot i així al Ple l’acord es va trobar amb els dubtes de la CUP-PC. El seu portaveu, Xavier Humet, va demanar solidaritat als treballadors i va proposar reduir la jornada laboral i el salari de forma proporcional, el que permetria ampliar la plantilla de l’EMD en base als excedents. La resta de grups van defensar l’acord en base a la negociació col·lectiva i també els treballadors van valorar-ho com un pas en la bona direcció. “Els primers solidaris hem estat nosaltresˮ, defensa Cortés, tot dient que van negociar les mesures de racionalització i van acceptar sous molt més baixos que els que es pagaven fora de l’administració, “som conscients que el que hi ha al món privat no són flors i violes però no se’ns pot demanar que paguem nosaltres la facturaˮ.

Notícies relacionades