Bei Barcelona demana una indemnització de 3,6 milions per l’enderroc de les tres cases del carrer Sant Francesc

Foto: Jordi Pascual

En resposta a una pregunta de l’Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix a l’Audiència pública d’aquest dijous, el president de l’EMD, Josep Puig, ha explicat que l’empresa Bei Barcelona ha demanat una indemnització de 3,6 milions d’euros després que la justícia hagi dictaminat que ha d’enderrocar les tres cases que va construir al carrer Sant Francesc amb una llicència municipal de l’any 2002. El president ha dit que els assessors consideren que és una indemnització improcedent però no n’ha explicat els motius: “Suposo que s’haurà de decidir per via judicial”.

L’afer de les tres cases, llavors, podria tornar a arribar als tribunals després que al 2019 el Tribunal Suprem desestimés el darrer recurs presentat per l’EMD i l’empresa, obligant així a aplicar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del 2018, que ordenava l’enderrocament de les tres cases. Tots els cops que elCugatenc ha intentat parlar amb algun representant de l’empresa, aquesta ha declinat fer declaracions.

El darrer pas d’aquest afer ha estat un decret emès pel propi Puig l’1 d’octubre amb què instava l’empresa a emprendre l’enderrocament de la segona de les cases, després que l’EMD enderroques subsidiàriament la primera, i a informar si el tercer dels habitatges seguia llogat. Davant l’ocupació d’un dels immobles, l’administració valldoreixenca ha demanat al jutjat endarrerir l’enderrocament fins que l’habitatge no sigui el domicili de cap inquilí, a finals del 2021.

Quan elCugatenc va explicar aquest afer, el denunciant, Philippe Plan, va assegurar que no s’havia produït cap negociació entre els serveis jurídics de l’EMD i el seu advocat; una afirmació que Jaume Sanmartí, vocal d’ERC-MES, ha portat al torn de prec i preguntes per demanar més informació a Puig. El president ha assegurat que ell directament no ha parlat amb Plan però que, en el marc del procés judicial, els advocats de l’EMD sí havien parlat amb els advocats del denunciant i de l’empresa.

Puig no ha pogut esclarir, però, quina és la despesa total del procés judicial que va començar a la primera dècada dels 2000 i que va tenir la seva primera resolució al 2006. Tot i això, s’ha compromès a recopilar totes les despeses judicials i fer-les públiques en el proper Ple. Davant les qüestions dels Veïns Progressistes, Puig ha assegurat que el problema no es trobava en les llicències sinó en la reparcel·lació i que, de fet, el primer recurs de Plan contra el moviment de terres va ser desestimat.

3,4 milions d’euros de romanent disponible

També l’entitat veïnal progressista ha preguntat a l’Audiència pública telemàtica quina és la quantitat total de romanent desbloquejat que podrà emprar l’EMD. Després que la vocal d’Economia, Elena Degollada, digués a aquest diari que, a falta de concretar el càlcul, la xifra se situaria entre 4 i 5 milions, en l’Audiència pública ha dit que tenint en compte la darrera modificació pressupostària es disposarà de 3,4 milions d’euros.

Ara bé, explica que aquesta és la xifra disponible en l’actualitat i que, tenint en compte les partides que no s’han pogut executar en l’exercici vigent, creixerà a final d’any. Tampoc garanteix que es pugui mobilitzar la totalitat del romanent acumulat ja que diu que encara resta calcular quants diners deixaran per tenir marge de maniobra. En qualsevol cas, com ja va dir la setmana passada a aquest diari, s’elaborarà una llista de prioritats amb l’oposició per saber en què gastar els diners acumulats un cop es conegui com serà el desbloqueig.

Sonometries per calcular el soroll de l’AP7

L’única altra paraula de l’Audiència pública telemàtica ha estat per a la Plataforma STOP soroll AP7, que ha preguntat al govern valldoreixenc quan es farien les sonometries i si hi ha prevista alguna partida pressupostària per prendre alguna mesura per reduir els sorolls de l’AP7 sobre la vila.

La vocal Susana Herrada els ha respost que s’ha arribat a un acord amb la Diputació, que pagarà dues sonometries, mentre l’EMD en farà quatre. El proper 13 de novembre s’instal·laran els aparells a les sis cases seleccionades i el mesurament es farà del 16 al 22 de novembre. Diu, però, que no s’ha previst cap mesura pal·liativa ja que l’EMD no pot afrontar la despesa d’instal·lar pantalles acústiques. L’única solució provisional que encara no s’ha determinat seria plantar algun tipus d’arbrat que pugui reduir el soroll que entra a la vila.

Notícies relacionades