Xuletes

Endreçant papers, trobo un retall de diari del 2016. Hi ha un article amb el titular El nou rellotge ‘xuleta’ posa en guàrdia el professorat. Universitats com la de Barcelona ja han enxampat els primers estudiants fent-lo servir als exàmens. Més avall parla que costen entre 20 i 100 euros i que, en temps de selectivitat, ja estaven esgotats a Amazon. També afegeix, en un rampell nostàlgic, els típics sistemes de sempre: el trosset de paper, els escrits a la mà o al braç i en el mateix bolígraf.

En el meu temps de mestre de primària, quan em tocava cursos dels grans, això volia dir cinquè o sisè, alguna vegada els havia fet fabricar-les. Considero que, una xuleta ben feta és un sistema eficaç de resum. Han de copsar tota la idea i buscar el nucli més important que sovint és un mot clau. La nostra memòria funciona d'aquesta manera: d'una paraula, vas estirant el fil i recordes el que vols explicar.

Després fèiem un examen simulacre on podien fer-la servir (jo no els havia de veure, això donava més emoció al “joc”) i, en acabat, muntava una tertúlia-debat on cadascú havia d'explicar cóm li havia anat. Alguns alumnes criticaven la seva pròpia xuleta perquè no els havia servit prou. D'aquesta manera ells anaven fabricant els seus propis esquemes-resums que en les exposicions de classe els servien per a parlar en públic.

En els llibres de text, quan s'ensenya a fabricar esquemes i resums, trobo que compliquen massa la idea i l'alumne es perd. La memòria de cadascú funciona de diferent manera. És la mateixa persona la que ha de descobrir com funciona el seu cervell i trobar la manera de recordar. Saber trobar el seu propi esquema. I això serveix per a petits i grans.

Jo mateix, ja com a actor de teatre, no estudio directament del text, sinó que faig servir xuletes cada cop més resumides que em van ajudant a memoritzar allò que he de dir. Els meus companys de repartiment em diuen que tinc molta memòria i jo els contesto que no. No és memòria, són tècniques d'estudi.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades