Publicitat

Valldoreix, poble o ciutat jardí

Cada any, a la Fira d'Entitats de Valldoreix, totes les Associacions exposen, a la plaça del Casal, les seves activitats, els seus projectes.

Són gent entregada, il·lusionada, entestada en fer poble. Una gent que creu que fer Valldoreix no és només pagar impostos i rebre tots els drets del contribuent; sinó que, a més, és col·laborar en la vida col·lectiva del poble.

Aquest és, al meu entendre, un dels problemes més importants de la nostra vila.

D'una banda el grup de gent, els de les diferents entitats culturals, artístiques, esportives... que intenten fer poble, i de l'altra el bloc que s'ho prenen com una ciutat jardí. Tots paguen impostos, naturalment; però aquests segons, no col·laboren ni participen en la vida de la nostra vila. No els veus mai en cap reunió ni en cap celebració.

No m'atreviria a dir que uns són “vilatans de tota la vida” i els altres els “nouvinguts” perquè no seria cert. Tots dos grups han conviscut –si això se li pot dir conviure– des de fa temps al poble.

El que sí diré és que els primers cada vegada són menys i els segons cada cop hi ha més. Valldoreix és com una balança de dos plats; a una banda els que participen i, a l'altra, els ciutatjardinencs. El pes que tinguin uns o altres determinarà la idiosincràsia de la vila.

En el futur pot esdevindre un veritable poble o un conglomerat de torres enjardinades sense cap mena de relació entre els seus habitants. Un veritable repte per aquest Consistori que lluita perquè tothom posi el seu granet de sorra. Un granet de participació, de col·laboració i de vida col·lectiva.

D'altra banda hem de tenir present que tenim una població cada cop més vella. Perquè els fills dels que estan, marxen buscant un estatge més assequible.

I és que, una de les víctimes més escarnides d'aquesta intencionada, prevista i estudiada crisi, són els joves amb els seus contractes precaris.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades