Promeses electorals

En una tertúlia a TV3, el periodista i escriptor Ernesto Ekaizer comentava que, durant aquesta campanya electoral l'havia sobtat el fet que els candidats semblaven ficats en una bombolla a l'hora de prometre actuacions que, segons ells, millorarien Espanya. Havien obviat completament que estem dins la Comunitat Europea i que aquesta dicta una sèrie de normes que sovint condicionen i fan rectificar actuacions unilaterals dels països integrants.

Espanya segueix somniant en allò d’“Una, Grande y Libre”. Encara no s'ha adonat –o no vol adonar-se– que ni és una, ni gran, ni lliure. Més aviat tot el contrari, com deia Vázquez Montalbán.

Una cosa semblant passa amb el tema de l'atur. Els polítics prometen que, si arriben al poder, dictaran normes i lleis per tal d'abaixar-lo. Quan, en realitat, els únics que poden abaixar l'atur són els empresaris que contracten o fan fora els treballadors. De les lleis que faciliten la contractació, ja sabem com acaben. Sempre surten beneficiats els mateixos. A l'empresariat, ja li va bé que els polítics es responsabilitzin del tema. Tanmateix, una de les acusacions més habituals entre els mateixos polítics és la de ser culpables de la pujada de l'atur.

És l'etern dilema. Qui regeix el curs de la història, de les nostres vides? El poder executiu, el legislatiu o l'econòmic?

Trobem infinitat d'exemples que ens creen dubtes. Una d'elles, sobre el canvi climàtic. Sembla que hi ha una preocupació real dels mandataris dels diferents països de les Nacions Unides pel tema del clima. Des de la primera trobada, l'any 1972 en la Conferència d'Estocolm, fins la darrera el 2015 a París, tots han estat d'acord en què el problema és real i creix any rere any. Però, quan han topat amb el tema econòmic, han nascut les discrepàncies. Pocs han estat disposats a sacrificar les seves activitats industrials per tal de mantenir un món més net.

Els que realment tenen la paella pel mànec, se senten més còmodes quan són altres els qui donen la cara per ells.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades