Units per Avançar es prepara per a les municipals amb la constitució d’un Cercle i reunions amb altres partits

Fotos: Jordi Pascual

Diversos afiliats i simpatitzants d’Units per Avançar s’han trobat dimecres a la tarda a Sant Cugat amb el recentment escollit secretari general a nivell nacional, Ramon Espadaler; el santcugatenc i president del partit, Oriol Molins, i amb el regidor Xavier Cortés per tal de parlar i intercanviar impressions sobre la formació tant a nivell local com nacional. Amb tot, ja pensen en les municipals de l’any vinent buscant les estratègies a seguir per aconseguir mantenir la representació que tot just han obtingut amb l’entrada de Cortés (membre d’Unió a les llistes de CiU al 2015) després de la marxa de Damià Calvet a la conselleria de Territori i Sostenibilitat.

“Prendre possessió ha comportat que noves persones hagin contactat amb el partit”, explica el regidor. Això dona peu a la constitució d’un Cercle local –una assemblea d’afiliats i simpatitzants– que servirà per debatre els posicionaments a prendre en el Ple. Han acordat no presentar mocions que no pugui implementar l’Ajuntament per així fer una feina institucional que es compagini amb la presència al carrer, amb col·lectius i entitats. En aquest sentit, Cortés votarà a favor d’aquells punts que defensin el model de ciutat que es va acordar en el programa electoral de CiU: “En termes municipals hi ha coherència”.

Si bé, la formació no té gaire temps per incidir en la política institucional municipal i ha de començar a preparar ja els comicis de l’any vinent. Tal com explica Espadaler, no es descarta repetir l’aliança de les catalanes amb el PSC en alguns municipis però no serà una opció comuna a totes les localitats del país. Malgrat que els processos deliberatius locals encara s’han de produir, el secretari general defensa el punt de partida d’Units per Avançar: “No anem a les municipals per posar els ajuntaments al servei de la República sinó per posar-los al servei dels ciutadans de cada municipi”.

Portat a la clau santcugatenca això suposa, segons Cortés, fer cas al reguitzell de temes locals que preocupen a la ciutadania, amb especial atenció als aspectes econòmics, les persones grans, l’habitatge i l’ensenyament, aquest darrer tot i que sense competències municipals autodefinint-se com l’únic partit que defensa clarament “que les famílies puguin escollir el model educatiu que vulguin per als seus fills”. “No parlem d’hipotètiques repúbliques sinó d’una ciutat que ja existeix i té problemes de convivència, urbanisme, territori, cultura, persones grans, jovent, polítiques d’habitatge...”, explica seguint el fil d’Espadaler.

Alhora, la formació ja ha començat a treballar possibles aliances electorals o postelectorals. Cortés descarta d’entrada els pactes amb les formacions que els són més llunyanes, és a dir, la CUP, Ciutadans i el PP, i reconeix que ja s’han reunit amb el PSC per estudiar la possibilitat de reeditar la candidatura conjunta que en les darreres catalanes els va donar 300 vots més que la suma dels socialistes i Unió a les eleccions del 2015. Però, de moment, no hi ha res en ferm: “S’ha de seguir parlant”.

Valoració positiva del canvi de govern a l’Estat

Espadaler també ha celebrat que la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el català, Quim Torra, serveixi per tornar al terreny de la política “un problema que és de naturalesa política”. Considera que el nomenament d’un govern a Catalunya, la derogació de l’article 155 i el canvi a l’executiu espanyol han estat claus per a una primera trobada que ha de marcar les bases d’una negociació en què el marge de maniobra és “la legalitat, la Constitució i les institucions”.

El secretari general d’Units per Avançar, també diputat al Parlament de Catalunya, defensa la relació amb el PSC a nivell nacional i considera que el treball conjunt és positiu perquè defugen de “posicions frontistes”. Per acabar de desencallar la situació política del país considera que seria positiu que els polítics empresonats fossin posats en llibertat provisional però rebutja la possibilitat de convertir-ho en un mandat del Parlament “per respecte a la separació de poders”.

Notícies relacionades