Una sanitat transversal, el punt en comú dels partits polítics de Sant Cugat

Foto: Marea Blanca

La salut és més que l’absència de la malaltia i la sanitat ha de ser una matèria transversal a tots els àmbits polítics, més enllà de la seva conselleria. Tots els partits polítics que han participat en la taula rodona organitzada aquest dimecres al vespre per Marea Blanca han estat d’acord amb aquestes dues premisses. En la trobada, representants de Junts, ERC, PSC, En Comú Podem, la CUP, el PP i el PDECat han compartit les seves propostes electorals en relació amb el sistema sanitari.

El debat ha estat moderat per Roser Casamitjana que a plantejat quatre preguntes: Considereu adequat el sistema sanitari que està vigent a Catalunya? Com enteneu el concepte de sanitat i salut i quines conselleries creieu que haurien de tenir competències en relació amb la salut? Quin paper li doneu al govern municipal en l'atenció sanitària, en el cas concret de Sant Cugat gestiona la Mútua de Terrassa, quina relació ha de tenir la mútua amb l'administració local i la ciutadania? Penseu que la visita telemàtica, que s'ha instaurat a molts CAPS, ha vingut per quedar-se?

Encara que les formacions polítiques han estat d'acord en alguns temes bàsics, com per exemple que cal una millora en la coordinació del sistema sanitari català que està en un estat "deficitari", en discutir sobre el model de gestió i el finançament han deixat palès les seves diferències ideològiques. 

Per a Aina Balada (En Comú Podem) i Marta Serrés (CUP) la solució principal és que el sistema sigui completament públic, amb millors salaris pels professionals, amb una gestió transparent i amb millor atenció primària. Álvaro Benejam (PP) i Pere Soler (PSC) creuen que el problema rau en la manca de coordinació entre les mútues i l'administració local, més que el model sanitari en si. Per a Xavier Palet (Junts) i Carme Bertral (ERC)  cal un control de qualitat de les mútues i més participació ciutadana. Queralt Cebrià (PDCAT) ha defensat que s'ha d'aprofitar l'expertesa de la mútua i buscar l'excel·lència d'aquests serveis sempre sota el control públic. 

Pel que fa al finançament, Pere Soler (PSC) defensa que la sanitat ha estat poc finançada des dels últims anys per la Generalitat. Per Álvaro Benejam (PP), ha afegit que des de la Generalitat "molts diners que s'han gastat en qüestions ideològiques i identitàries podrien haver estat destinats a la sanitat". Aina Balada (En Comú Podem) considera, en canvi, que l'infrafinançament prové de tots dos òrgans, del Govern Central i de la Generalitat. El representant Xavier Palet (Junts) creu que el problema és el dèficit fiscal que pateix Catalunya i Carme Bertral (ERC) ha demanat un fiançament més "adequat" en relació amb el PIB. 

Notícies relacionades