Una sanitat totalment pública, ampliada i accessible, la proposta d’En Comú Podem

Foto: Clara Ontañón

En Comú Podem ha presentat aquest migdia les propostes sobre salut del programa electoral per a les eleccions del 14-F. El seu objectiu és ampliar la sanitat i fer-la 100% pública. L’acte s'ha celebrat a les portes del centre sociosanitari de la Floresta, sense públic, i ha estat presentat per Aina Balada (número 66), Josep Maria Valsells (número 77)  i Miquel Farrés (número 17), tots tres de la llista de Barcelona.

Miquel Farrés, metge de professió, ha explicat que les mesures se centren a fer una gestió pública de les mútues col·laboradores de la Seguretat Social, que en el cas de la sanitat de Sant Cugat és la Mútua de Terrassa: “El sistema sanitari que tenim és en gran part concertat i ha de canviar”.

Entre les mesures estan la millora de les condicions laborals del personal sanitari, la regulació de les externalitzacions dels hospitals, la democratització del control de la gestió i la intensificació de l’atenció primària: “El personal sanitari està en una situació de precarietat laboral amb contractes temporals que s'encadenen durant més de sis anys. I després ens diuen que falten metges i infermers”, ha declarat Farrés i ha afegit, “actualment el sistema està centrat en l’hospital i la malaltia i volem fer un canvi a l’atenció primària, la proximitat i en la prevenció de la patologia”.

Per a Farrés un dels grans afectats pels concerts sanitaris és el Vallès: “A Sant Cugat, Terrassa i Rubí les llistes d’espera d’atenció primària, de proves mèdiques i d’intervencions són molt llargues” i ha afegit que la formació dona suport a les propostes plataformes en defensa de la sanitat pública com Marea Blanca que demanen la constitució d’una taula de control i seguiment dels serveis públics, més transparència a la gestió i accessibilitat garantida, concretament demanen poder tenir cita amb el metge amb un marge de 48 a 72 hores: “No és atenció primària si t’has d’esperar una setmana a veure el metge o t’has de desplaçar de poble o ciutat”, argumenta Farrés.

Per al candidat es tracta de fer un canvi “valent” de la sanitat i creu que és una proposta que amb la qual la ciutadania està d’acord, però diu que dubta que també ho vulguin les altres formacions polítiques: “No sabem si ni el PSC ni ERC estan en sintonia perquè quan han tingut l’oportunitat no ho han fet, encara que sí ho promouen estant en campanya”.

Aina Balada, ha estat preguntada per la proposta d’ERC de construir un hospital per a Sant Cugat i Rubí: “Sí que es necessita un hospital pels dos municipis, però hauríem de saber en quines condicions es farà, no volem que es faci en detriment d’altres àmbits”, ha contestat.

Notícies relacionades