Una Diada amb restriccions sanitàries

Foto: Tino Rubio

La Diada Nacional de Catalunya del 2020 està marcada per les restriccions sanitàries. Després d’anys en què la mobilització independentista a Barcelona havia eclipsat la resta d’actes de la jornada, enguany tant la mobilització –adaptada a les circumstàncies– com els actes institucionals seran a la ciutat i amb diverses mesures de protecció.

La plaça de Rafael Casanova es manté com a centre de la Diada a nivell municipal. Com cada any aquest és l’indret de les ofrenes florals d’entitats, partits polítics i la institucional. De 9 a 11h és el torn de les ofrenes florals al monument de Rafael Casanova, amb l’entrada de públic limitada i amb un màxim de sis persones per entitat.

Un cop acabades les ofrenes de les entitats és el torn de l’ofrena institucional, seguida del cant dels Segadors amb el Quartet Brossa i del discurs institucional de l’alcaldessa, Mireia Ingla, previst a les 11:15h. Per permetre’n el seguiment en directe, l’Ajuntament retransmetrà l’ofrena a través del seu canal de YouTube i del mitjà públic Cugat.cat.

També a les 11h. i de forma paral·lela a l’ofrena santcugatenca, Valldoreix celebra el seu propi acte institucional per la Diada. Els Jardins 11 de Setembre es mantenen com a espai de la Diada a la vila però sense permetre’s l’assistència de públic –tampoc a la Coral l’Harmonia que cada any participa amb el cant dels Segadors i de l’himne de Valldoreix– i reduint-se l’acte a un manifest del president de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), Josep Puig, i a les ofrenes florals institucional i dels partits en les quals només participen els portaveus dels grups polítics. En aquest cas, com cada any, l’ofrena es fa al monument a Francesc Busquets i Pujol, heroi valldoreixenc a la Guerra de Successió.

La reivindicació independentista es queda a Sant Cugat, amb una Via Santcugatenca a les 16:30h. a la rambla del Celler. Es tracta d’una cadena humana amb distància entre les persones participants, ja que estaran separades per una estelada. Sant Cugat per la Independència (ANC) i Òmnium Cultural, que també s’han encarregat de l’organització de la marxa de torxes del dia anterior, demanen que no es comparteixin banderes ni pancartes per evitar la propagació del virus.

La plaça de l’Om és el darrer espai de la Diada. Sense poder ballar sardanes amb normalitat, l’Entitat Sardanista, de la mà de la cobla Ciutat de Terrassa, organitza una audició de sardanes: Xaxu & friends, la força de la sardana clàssica a les 20h.

Notícies relacionades