Un nou escorcoll posa en dubte el finançament de Convergència i pressiona el govern

Foto: Jordi Pascual

Dimarts a les vuit del matí la Guàrdia Civil s’ha personat al Trade Center de Sant Cugat seguint un requeriment d’informació sobre un expedient relacionat amb el presumpte cobrament de comissions del 3% per part de Convergència. Així ho ha explicat l’ACN i ho han replicat diversos mitjans locals. Es tracta d’un operatiu ordenat pel jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata. L’escorcoll ha durat fins a les dues de la tarda.

Amb el decret de sumari decretat, els mitjans només han pogut esbrinar que es tracta d’un requeriment, que ha afectat a altres poblacions com Barcelona, Lleida i Sevilla, per presumptes delictes contra l’administració pública i que també ha afectat als ens de la Generalitat Infraestructures.cat i l’Autoritat Catalana de la Competència. La branca santcugatenca de l’operatiu ha afectat a l’empresa Euro Geotecnica, creada ara fa 28 anys i especialitzada en serveis tècnics d’enginyeria i altres activitats relacionades amb l’assessorament tècnic.

Segons Cugat.cat, la investigació es troba en una fase inicial i té en compte la presumpta manipulació de contractes públics amb possibles delictes d’organització criminal, suborn, tràfic d’influències, prevaricació, finançament il·legal de partit polític, blanqueig i malversació. Durant tot el matí diversos agents de la Guàrdia Civil s’han personat al Trade Center per fer el registre sense fer cap declaració al respecte.

Segons El Mundo, l’operatiu investiga un grup d’empresaris autodenominat la Hermandad que es repartirien contracte de l’administració catalana entre el 2008 i el 2010, sota el govern d’Artur Mas. La pista s’hauria trobat durant un escorcoll a Infraestructures.cat al 2015 amb correus electrònics en què els empresaris pactaven les normes que haurien de regir les licitacions perjudicant així la competència.

L’escorcoll no ha tingut, a data de publicació d’aquesta notícia, cap reacció per part del govern municipal, que de moment tampoc ha fet cap declaració a elCugatenc en ser preguntats per aquest tema. CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA sí han celebrat una roda de premsa conjunta en què han lamentat el silenci del govern i de la resta de l’oposició, tot i que no els han demanat explícitament que diguin la seva, i han demanat a la ciutadania que, si tenen cap pista o indici que pugui esclarir els casos de corrupció que esquitxen la ciutat, ho posi en coneixement de les autoritats competents.

“Demanem la relació contractual amb l’Ajuntament de totes les empreses afectades per l’escorcoll i, si s’escau, demanarem una nova auditoriaˮ, ha anunciat la portaveu cupaire, Núria Gibert, tot lamentant que encara no s’ha iniciat la licitació de l’auditoria referent a diversos contractes en dubte després que es desestimés tirar endavant el concurs públic anterior en què l’empresa que hauria guanyat havia fet donatius a les fundacions de Convergència. “Totes les empreses en dubte poden fer auditories i moltes d’elles han fet donatius a CatDemˮ, denuncia Mireia Ingla, portaveu republicana.

“No som els únics que hauríem d’estar donant la caraˮ, ha dit el portaveu ecosocialista, Ramon Gutiérrez, tot dient que el govern utilitza estratègies de dilació per evitar afrontar els indicis de corrupció que afecten la ciutat. És per això que, tot i la crítica a la resta de l’oposició, qui diuen que ha jugat un paper secundari i a remolc de les seves tres formacions, centren l’atenció en el govern, que, diuen, és el responsable per acció o omissió. També ha lamentat que l’alcaldessa doni resposta tard “només com a resposta al posicionament dels partitsˮ.

Notícies relacionades