Un dia de la Constitució sense celebració i amb una concentració de rebuig

Foto: Jordi Pascual

Sant Cugat ni celebra ni mostra un gran rebuig a la Constitució durant el dia 6. Només una convocatòria de l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) local, a la qual s’hi ha sumat Sant Cugat per la Independència (l’ANC local), ha servit per rebutjar la Constitució espanyola en el dia festiu que la celebra.

L’ADIC ha aprofitat la seva concentració setmanal al davant de l’Ajuntament des que es va aplicar l’article 155 de la Constitució per tal de mostrar-se contrària a la carta magna i, alhora, mantenir la crida per la independència i per l’alliberament dels polítics i activistes empresonats. Així ho han exhibit una setmana més amb un format similar al de cada divendres: lectures i música amb el cant dels Segadors al final de la concentració.

La lectura d’aquesta setmana ha estat la d’un article de Pere Martí al diari VilaWeb, on es critica que la Constitució ha esdevingut “un text sagrat per frenar les aspiracions independentistesˮ: “Quan els partits espanyolistes s’anomenen ‘constitucionalistes’, converteixen la carta magna en una arma excloent contra l’independentisme. I és en nom de la carta magna que el Tribunal Constitucional espanyol va laminant l’autogovern i la sobirania del parlament, tombant les decisions que pren i prohibint que es pugui debatre sobre qualsevol temaˮ.

La participació de l’ANC ha permès agrupar unes 40 persones a les portes de l’Ajumtament. En nom de Sant Cugat per la Independència, Josep Lliberia ha llegit una carta de Jordi Cuixart, pres i president d’Òmnium Cultural, en què es critica la carta magna: “Després de 41 anys, la Constitució que suposadament havia de garantir els drets i les llibertats dels ciutadans és avui l’excusa ideal per retallar drets fonamentalsˮ.

Segons l’ADIC, al voltant de 20 treballadors municipals han acudit a treballar tot i ser festiu cridant a què no hi ha “res a celebrarˮ. Gemma Foj, treballadora de l’Ajuntament, ha explicat posteriorment a la premsa que tot i que s’han obert les portes de la Casa de la Vila no s’han pres totes les mesures perquè qui volgués treballar ho fes amb normalitat: “Sabem que el consistori no es pot posicionar formalment amb nosaltres però sí demanem unes condicions una mica millors, és a dir, tenir llum i calefacció perquè avui sembla que treballem d’amagat. Sap greu perquè hi hem vingut sent conscients del que fem i assumint totes les conseqüències.ˮ

Notícies relacionades