Publicitat

Trobada taronja entre actes independentistes

Fotos: Jordi Pascual i Anna Mira

Ciutadans ha trigat exactament 10 dies de campanya a anar més enllà de les habituals carpes que han anat ubicant a punts estratègics de la ciutat per fer un format una mica més formal. I encara que dir-li acte de campanya a una trobada amb simpatitzants i militants potser és massa, és cert que la visita de José María Espejo-Saavedra, número tres per Barcelona dels taronja, ha arribat enmig del moviment polític que encara la recta final de cara al 21-D i, especialment, de dos actes dels partits independentistes que han portat a la ciutat el secretari d’Hisenda de la Generalitat, Albert Castellanos, i el conseller de Territori i Sostenibilitat cessat pel 155 i alliberat de la presó provisional a principis de mes, Josep Rull.

Espejo-Saavedra ha animat a la gent a participar als comicis perquè sap que el vot independentista està molt mobilitzat i que aquells punts de més a la participació que auguren a les enquestes poden ser claus perquè Ciutadans pugui guanyar les eleccions i llavors “possiblement tenir una diputada santcugatenca” –Munia Fernández-Jordán és la número 22 a les llistes dels taronja per Barcelona–. I també ha tingut paraules per respondre a les declaracions que la santcugatenca i número 30 de Junts per Catalunya, Abigail Monells, va fer dimarts a un acte local dient que Ciutadans s’aprofita de persones amb un perfil intel·lectual baix per aconseguir vots. Per al candidat, aquestes paraules són “un insult més” dels que crida a derrotar a les urnes.

Els comicis són, per als taronja, “l’oportunitat real d’acabar amb els anys de divisió i confrontació social”. I això com s’aconsegueix? Doncs fent polítiques per a tothom: “No hi ha una cua de l’atur per a independentistes i una per a o independentistes”. Espejo-Saavedra critica també les polèmiques declaracions de Puigdemont –posteriorment matisades pel mateix president– respecte a un hipotètic referèndum sobre la sortida de la Unió Europea. Són, per a ell, una nova mostra de polítiques de divisió. Per això, aspirant a guanyar tant a Catalunya com a Sant Cugat –on Ciutadans va ser segona força el 27 de setembre del 2015–, crida a fer una auditoria de tots els diners gastats al procés, participar a les sessions per replantejar el finançament autonòmic i aturar la fuga d’empreses, “ja en van 3.000”.

“Només un 10% de les 3.000 empreses que han començat el procés per canviar la seu social han acabat el tràmit”. Sense saber que poc menys d’una hora abans els taronja han parlat del tema, Castellanos ha matisat els efectes del procés sobre l’economia en un acte d’ERC amb el regidor de Demòcrates, Carles Brugarolas. Per a ells, la implementació de la República catalana és la millor garantia per a les empreses a llarg termini, el que permetria crear nous llocs de treball tenint en compte els diners del dèficit fiscal. Tot i així, davant el temps que Catalunya segueixi sota un marc autonòmic, proposen unes “50 mesures d’aplicació immediata” que van des de la innovació a la internacionalització a una millor redistribució de la riquesa reduint la pressió fiscal a les rendes més baixes.

De fet, davant les lleis recorregudes al Tribunal Constitucional i els diners “perduts” que, diuen, no es poden utilitzar a polítiques socials, considera que “no hi ha res més irracional que una persona pobra, necessitada, votant al PP i Ciutadans”. Com l’acte ha estat una reflexió sobre economia, Brugarolas ha acceptat que en el temps de transició entre l’autonomia i la Catalunya independent per la qual aposta la seva candidatura hi haurà efectes negatius però tots ells “responsabilitat de l’Estat”. Llegint una inventada carta de Rajoy amb el tracte que li hagués agradat que tingués amb els independentistes, és a dir, permetent un referèndum d’autodeterminació i acceptant el resultat, ha intentat exemplificar que un govern espanyol disposat a permetre la independència permetria una transició sense efectes negatius. Tot i això, davant la més que possible existència d’aquests, reivindica que són temporals.

Ambdós companys de campanya coincideixen en l’anàlisi de les eleccions com a estranyes i, diu Castellanos, arribades en un moment complicat per a l’independentisme, que va des de l’empresonament dels seus líders a l’“estratègia premeditada de repressió econòmica”. Davant l’escenari, l’única opció per a ells és el vot independentista, no només perquè és l’opció que representen sinó perquè “PP i Ciutadans proposen empitjorar el que hi ha” i el PSC i els Comuns són a “pantalles passades” i proposant canvis de model –finançament, federalisme...– “que no depenen d’ells”.

Rull, de fet, s’ha centrat en això, en l’anomalia de la situació que, segons ell, s’ha de superar amb “determinació democràtica”. Perquè els “presos polítics” siguin alliberats és indispensable, al seu parer, que l’independentisme guanyi les eleccions ja que sinó “hi haurà condemnes altíssimes si guanya el bloc del 155”. Per a Junts per Catalunya l’estabilitat econòmica que hores després tractaria ERC al seu acte depèn, sobretot, de l’Estat: “Deixar d’agredir dóna estabilitat a les empreses”. Això i, com repeteixen habitualment, que el govern sigui elegit per la gent, que és una altra manera de demanar al bloc constitucionalista que respecti una victòria de l’independentisme; una resposta que Espejo-Saavedra ha deixat clara: “Sí, som demòcrates; la pregunta és si ells respectaran les resolucions judicials i la Constitució”.

El conseller cessat també ha tingut paraules per recordar el que ha viscut a la presó d’Estremera, acompanyat a la cel·la pel també conseller cessat Jordi Turull, un home amb qui, diu, ja comparteix moltes coses a la força per les 16 hores que obligatòriament havien de compartir cada dia a la presó. “No som conscients del que ens ha passat”, diu, “ens veiem en tercera persona”. Assegura que no sent cap odi a la sortida de la presó i que s’ha de recuperar el crit de Muriel Casals per un procés que tingui com a valors “la força del somriure, les conviccions i el respecte”.

Notícies relacionades