Susana Beltran: “El nacionalisme és una ideologia, no un dret”

Fotos: Jordi Pascual

En el marc de la celebració del dia d’Europa, l’agrupació local de Ciutadans ha portat a Sant Cugat la diputada catalana Susana Beltran, que ha aprofitat l’avinentesa per reivindicar la Unió Europea també com una forma d’aturar l’independentisme. “El nacionalisme és una ideologia, com ho és el liberalisme, no un dret”, ha argumentat davant més d’una trentena d’assistents, “el projecte europeu permet reforçar els ciutadans per sobre del nacionalisme”. Segons la diputada, l’aposta comunitària és un equilibri entre la unió d’Estats i el reconeixement d’una ciutadania compartida.

La taronja ha fet referència a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europa, revisada per darrer cop l’any 2007, per evidenciar que la ciutadania europea reconeix els drets humans com a drets fonamentals, “entre els quals no hi ha el dret d’autodeterminació dels pobles”. En canvi, prossegueix, “quan es parla d’una Europa segura, lliure i democràtica es fa pensant en els ciutadans”. Per a ella, acollir-se al dret d’autodeterminació en territoris com Catalunya és un engany ja que “només reconeix el dret de les antigues colònies” i, amb el procés de descolonització gairebé acabat, ja no té recorregut.

Per això no dubta a utilitzar la paraula de moda en l’esfera política i judicial, “violència”, per referir-se als intents unilaterals de secessió. “A Espanya, a diferència d’Alemanya, els partits independentistes estan permesos i poden lluitar per la seva causa aconseguint les majories necessàries, convencent el Congrés dels Diputats i reformant la Constitució”, enraona, “no val dir que avui reconec uns drets europeus i demà no”, valora en referència a les sessions parlamentàries del 6 i 7 de setembre en què el Parlament va aprovar la llei del referèndum i de transitorietat jurídica; moment en què, assegura, es va trencar la Constitució i l’Estatut i es van vulnerar els drets dels diputats.

Sense considerar l’opció política de Ciutadans com nacionalisme espanyol, Beltran ha aportat diverses idees sobre com “lluitar contra el nacionalisme”: donar contingut als valors europeus i actuar en conseqüència, respectar les competències i els papers de cada institució, apostar per la transparència i la rendició de comptes –ha criticat que la política de blocs ha evitat algunes compareixences de consellers al Parlament– i fer entendre que Europa no només és Brussel·les i Estrasburg sinó que es fa cada dia arreu del continent.

En aquest sentit, el portaveu del grup municipal, Aldo Cirpian, ha defensat la moció aprovada per unanimitat que van presentar mesos enrere al Ple per facilitar el dret a vot a les municipals i europees als ciutadans comunitaris en el moment d’empadronar-se a la ciutat. Diu que la mesura no s’ha arribat a aplicar “per ordres expresses ‘de dalt’”, deixant entreveure que els partits independentistes prefereixen que els estrangers comunitaris residents a Sant Cugat no votin. De fet, en una pregunta del públic sobre per què cal tenir nacionalitat espanyola per votar a les generals i autonòmiques, s’ha fet palès que Ciutadans aposta perquè aquestes persones puguin votar tant pels seus drets com perquè la majoria de ciutadans europeus són “enemics del nacionalisme”.

Una Europa en crisi

Tot i que la desafecció a la Unió Europea cada cop és més palesa amb partits d’ultradreta, esquerres que demanen sortir-ne o fer una reforma de cap a peus, amb crítiques a la política fronterera, a la gestió de la crisi dels refugiats, a l’austeritat i a la difícil compartició de sobiranies entre països desiguals, Beltran no ha fet una gran anàlisi de la situació –ni el temps ni les preguntes del públic ho han permès tenint en compte que l’encaix territorial ha estat el principal tema tractat– més enllà d’acceptar que actualment al projecte europeu “hi ha defectes i molts encerts”. Per a la diputada, és clau crear connectors que uneixin les ciutadanies dels diferents estats membres.

Preparant el camí de les municipals i les europees del 2019

El dia d’Europa s’ha convertit per a Ciutadans amb un primer pas cap a l’any electoral que se’ns apropa. Encara que com a anècdota, després de projectar el vídeo que l’agrupació local ha fet per celebrar la jornada, el coordinador local, Roberto Torrecilla ha etzibat a Ciprian: “Quina campanya! Et farem alcalde!” De fet, els taronja viuen un bon moment en les enquestes a nivell estatal i saben que al municipi han guanyat suports de forma exponencial, situant-se en les darreres eleccions catalanes per sobre del 20% de vots, una fita que només CiU i PSC havien superat en eleccions anteriors.

Torrecilla ha animat els assistents a votar Ciutadans i implicar-s’hi de forma més o menys directa, participant a actes, convencent altres veïns perquè votin la seva opció política... Aprofitant el dia de celebració, Ciprian ha interpel·lat específicament al prop del 5% de la ciutadania santcugatenca que és nascuda a altres països de la Unió Europea. L’agrupació, per tant, comença a prendre posicions de cara a les municipals de l’any vinent en què saben que poden aprofitar el desgast del govern i el debat polític nacional per millorar els resultats del 2015, en què van aconseguir entrar per primer cop al consistori amb tres regidors.

Notícies relacionades