El PSC demana neutralitat en les primàries i participació al congrés obert

Àngel Casas, Pere Soler i Miquel Iceta a la presentació de la candidatura dels socialistes a les darreres eleccions municipals. Foto: Xavier Boix

El primer cap de setmana de novembre els socialistes catalans es reuniran en congrés per debatre sobre els estatuts, el codi ètic i la vesant ideològica que ha de seguir el PSC d'ara endavant. Aquest darrer punt té una part oberta a la ciutadania. Per fer-ho possible, l'agrupació comarcal de la formació ha organitzat un seguit de trobades, dues d'elles a Sant Cugat, una feta el 14 de setembre i la següent el 19, per escoltar les propostes, que es poden fer arribar al partit de forma telemàtica. Poques setmanes abans del congrés, el 15 d'octubre, els socialistes hauran escollit el seu secretari general, entre Miquel Iceta i Núria Parlón.

L'anomenat congrés obert és, segons Pablo Beceiro, secretari de comunicació dels socialistes santcugatencs, la resposta a una petició de participació de la ciutadania, a la qual se li dóna capacitat de fer propostes i modificar les existents. El recull d'idees que prenen es portaran al congrés que es farà entre el 4 i el 6 de novembre perquè els delegats i consellers nacionals destriïn les propostes. Sant Cugat aporta 5 delegats, que se seleccionaran el 5 d'octubre en assemblea, i 3 consellers nacionals.

José Gallardo, portaveu de l'executiva, crida els socialistes del municipi així com la resta de la ciutadania a participar al congrés obert per qualsevol de les vies, a la web o als actes. Ho explica com una novetat gairebé revolucionària perquè és el primer cop que persones que no militen al partit poden fer aportacions tant per donar noves idees com per modificar les preexistents. Tot i que el congrés tindrà la darrera paraula, per Gallardo és molt important que la vesant més ideològica del partit quedi oberta a la ciutadania perquè treballen “per a ells”.

La primera sessió presencial del debat obert amb seu local es va fer el 14 de setembre amb Pere Soler, primer secretari local i portaveu del grup municipal, com a moderador d'una trobada que pretenia reflexionar al voltant dels valors cívics. Segons Soler, en forma de trobada de petit format, van acudir unes 15 persones de Sant Cugat, Terrassa i Rubí per debatre sobre la solidaritat, la fraternitat, el socialisme i, especialment, la laïcitat com a aposta per treure la simbologia religiosa de llocs públics i estudiar si cal l'eliminació del concordat. La idea era intercanviar idees perquè després, a casa, els assistents proposessin mesures a través del lloc web del congrés obert.

De fet, Iceta, actual primer secretari del PSC, va cridar a la participació als actes del congrés obert a Sant Cugat amb una repiulada d'un article de Soler, com a hàbil i habitual tuitaire que és. El següent debat que acollirà la ciutat serà el 19 de setembre a les 7 de la tarda al Casal de Torreblanca amb la presència de Moisés Rodríguez, regidor a l'Ajuntament de Rubí.

Entre Iceta i Parlón

“Neutralitat exquisita” és, en paraules de Soler, el paper que ha de jugar l'agrupació local i el partit en general en el debat per seleccionar el nou secretari general. Mentre que Iceta parteix com a actual primer secretari i cara visible per la seva condició de portaveu al Parlament, Parlón capitaneja el govern de Santa Coloma de Gramenet i alguns mitjans l'han ubicada com a cara d'una renovació generacional. El primer secretari local, però, rebutja aquesta afirmació i diu que cal centrar el debat en les propostes polítiques de cada candidat.

Tot i la neutralitat, Soler, com d'altres companys seus de municipis de la comarca, ja ha pres partit. Ho ha fet a favor d'Iceta. En roda de premsa va dir que el PSC, al seu parer, ha de donar “continuïtat a l'actual primer secretari”. Defensa que es facin primàries, qualificant-les de “sanes”, després que no hi hagi hagut acord entre els dos candidats per unificar-se en un únic projecte. Tot i que assegura que hi ha molt suport a Iceta arreu de la comarca, diu que no hi ha cap manera de saber el número de suports abans que se celebri la votació, que és unipersonal i secreta.

Posteriorment, en un comunicat que va fer arribar als mitjans com a primer secretari local, portaveu a l'Ajuntament i al grup comarcal i membre de l'executiva del Vallès Oest, va qualificar Iceta com la persona que “millor pot representar els valors del socialisme català davant la societat civil i a les institucions”. “Sense cap demèrit a la companya i candidata Núria Parlón a la qual li desitjo molta sort i encerts en aquestes primàries, jo em declino perquè sigui en Miquel el nostre primer secretari”, afegeix.

Tot això ho fa, diu, a títol individual i postulant-se com a garant de la neutralitat de l'agrupació i la federació en les primàries i la seva preparació. Explica que el seu posicionament serveix de contrapés al suport explícit dels alcaldes de Terrassa, Jordi Ballart, i Rubí, Ana Maria Martínez, a Parlón. No es tracta, segons Soler, de mostrar confrontació sinó de fer veure que la federació comarcal no dóna suport a cap dels dos candidats perquè hi ha diversitat d'opinions.

Notícies relacionades